“Lani je zabilježen dolazak 178.000 turista iz BiH u Crnu Goru i oni su ostvarili 1.040.000 noćenja. U strukturi noćenja inostranih gostiju, turisti iz BiH zauzimaju treće mjesto, iza državljana Srbije i Rusije”, rekla je Banjević na današnjoj promociji crnogorske turističke ponude, koju je u Banjoj Luci organizovala Turistička organizacija Podgorice, u saradnji s lokalnim turističkim organizacijama Budve, Bara, Tivta i Žabljaka.

“Nadamo se da ćemo ove godine zabilježiti, ako ne rast broja turista s bh. područja, onda da to bar bude na nivou prethodne godine”, navela je ona.

Ovogodišnja promocija obuhvatila je primorske gradove, a i iz Turističke organizacije Podgorice preporučuju i posjetu sjeveru Crne Gore, koji je vodeći svjetski turistički vodič Lonely Planet uvrstio na visoko četvrto mjesto liste deset najboljih destinacija Evrope, koje treba posjetiti tokom ove godine.

“U pet nacionalnih parkova Crne Gore može da se uživa u planinarenju, biciklizmu, raftingu, posmatranju ptica…”, istakla je Banjević.

Crna Gora trenutno raspolaže sa 400 kategorisanih hotela i 40.000 hiljada ležaja, a cijene su, naglašava, ostale na prošlogodišnjem nivou.

U večernjim satima, u saradnji s Turističkom organizacijom Banje Luke bit će organizovano “Crnogorsko veče“ u hotelu “Bosna“, a bit će potpisan i protokol o saradnji dviju turističkih organizacija.