Slijetanje i polijetanje pretvara se u pravu noćnu moru uz gustu naoblaku, kišu, snijeg i jake vjetrove koji su tu česta pojava.

Zračna luka Tenzing-Hillary smjestila se u mjestu Lukla u istočnom Nepalu, a ime je dobila prema prvim ljudima koji su se uspeli na Mount Everest – Šerpi Tenzingu Norgayu i Sir Edmundu Hillaryju. To ne čudi budući da je upravo ovaj aerodrom polazišna točka za brojne pustolove koji se žele popeti na krov svijeta.

Avionskim prometom ne koriste se samo stanovnici i gosti, već se se ovako prenosi i hrana, građevinski materijal i slično.

Aerodrom se nalazi na nadmorskoj visini od 2845 metara, a obuhvaća pistu dugačku tek 527 metara i široku 30 metara po kojoj mogu slijetati i polijetati helikopteri i manji avioni poput De Havilland Canada DHC-6 Twin Ottera, Dorniera Do 228 i L-410 Turboleta.

S obzirom na geografski položaj, zračna luka Tenzing-Hillary podložna je oštrim meteorološkim uvjetima. Slijetanje i polijetanje pretvara se u pravu noćnu moru uz gustu naoblaku, kišu, snijeg i jake vjetrove koji su tu česta pojava. Baš zato često se odgađaju ili otkazuju letovi.

Ovdje smiju slijetati samo najiskusniji piloti koji zadovoljavaju uvjete Upravnog tijela civilnog zrakoplovstva u Nepalu. Unatoč svim mjerama predostrožnosti, zbog naglih promjena u vidljivosti često se događaju nesreću.

Zračnu luku Tenzing-Hillary redovito se nalazi na ljestvicama najopasnijih na svijetu. S kakvim se sve izazovima susreću piloti na ovom aerodromu, pogledajte u našoj fotogaleriji.