Titov tajni bunker izgrađen je tijekom Hladnog rata u slučaju nuklearne katastrofe, a trebao je zbrinuti oko 350 najviše rangiranih osoba iz politike i vojske.

Tristotinjak metara ispod zemlje, u blizini bosanskog gradića Konjica skriva se bunker Josipa Broza Tita. Nekadašnji predsjednik bivše Jugoslavije dao je izgraditi u najvećoj tajnosti u slučaju nuklearne katastrofe za svoju obitelj i 350 najvažnijih političkih i vojnih suradnika.

Vojni objekt po imenu D-O “ARC“ je građen pod velom tajnosti čak 26 godina između 1953. i 1979. godine u vrijeme Hladnoga rata, a opremljen je najsuvremenijom tehnologijom onoga vremena. I danas se tu mogu vidjeti fiksni telefoni, pisaće mašine i druga poznata aparatura za komunikaciju iz sredine prošlog stoljeća.

Pisaće mašine u Titovom bunkeru (Foto: Shutterstock)

Bunker se prostire na 6854 četvornih metara te se sastoji iz tri dijela. U prvom ili maskirnom dijelu nalazi se nadzorna rezidencija, mjesto za tehničku podršku i uže osiguranje.

Otporan na nuklearnu katastrofu

Potom slijede metalna vrata debljine 1,20 metara i tunel koji vodi do centra atomskog skloništa koji može izdržati udar jačine 20 kilotona. Treći dio sastoji se protupožarnog sistema, klime, prostora za komunikaciju, spremište za vodu i naftu te slično, kao i stambenog prostora za Tita i Jovanku.

Temperatura u bunkeru je između 21 i 23 Celzijevih stupnjeva, a vlažnost zraka je od 60 do 70 posto, što predstavlja idealne uvjete za život. Cijeli je prostor osvijetljen sa 6000 neonskih žarulja. Ovdje možete pogledati i Titovu vilu u Splitu koja je zabranjena za Splićane.

Opremljen za sve slučajeve (Foto: Shutterstock)

Danas ovaj bunker ima ulogu rijetkog umjetničkog muzeja za razne umjetnike iz cijeloga svijeta, ali predstavlja i podsjetnik na vremena u kojem su prijetnje nuklearnim ratom bile svakodnevna pojava. Može se posjetiti uz prethodnu najavu preko stranice VisitMyCountry.net.

U videu YouTube kanala “Great Big Story” zavirite u Titov tajni bunker u kojem je moguće preživjeti nuklearnu apokalipsu, a neke osebujne detalje provjerite i u našoj fotogaleriji.