Suncem okupana Una ‘umotana’ u zlatne nijanse prirode koja polako ulazi u jesen za mnoge je omiljena slika Bihaća.

Aleja i kupalište u centru Bihaća česta su okupljališta građana koji žele uživati u ljepotama Una i koja očaravaju posjetioce koji se fotografišu na obalama najljepše rijeke u BiH. Šetnja obalama ukrašenim bojama jeseni mami turiste, ali i građane Bihaća, a još uvijek su aktuelni i splavarenje i rafting.

Između dva nacionalna parka “Une” i “Plitvičkih jezera” smjestio se pravi prirodni dragulj Japodski otoci. Pet otoka povezanih drvenim mostićima preko rijeke Une nalazi se u mjestu Račić, nedaleko od Bihaća.

Prizori prirode, zelenila i istinskog ljeta još uvijek su dostupni na Japodskim otocima, koji su ove godine bili omiljena destinacija posjetilaca BiH i Evrope. Ade povezane drvenim mostićima svojom ljepotom privlače brojne posjetioce, a mjesto su gdje možete uživati u pririrodnim ljepotama uz šetnju ili vožnu kajakom.

Danas je Una dio velikog blaga prirodnog naslijeđa Bosne i Hercegovine, mjesto bogatog turističkog potencijala i održavanja međunarodne sportsko-turističke manifestacije Una-regata. Gornji tok ove rijeke dio je Nacionalnog parka “Una”.