Radnici na daljinu ili takozvani digitalni nomadi sada mogu kućne urede zamijeniti Kajmanskim ostrvima, ali samo ukoliko zarađuju najmanje 100.000 dolara godišnje.

O čemu je zapravo riječ? Global Citizen Concierge program pozvao je radnike s visokim primanjima da sljedećih nekoliko godina provedu na tri ostrva na prekomorskoj teritoriji Ujedinjenog Kraljevstva, i to na Velikom Kajmanu, Malom Kajmanu i Kajmanu Brac. Ova ostrva do sada su se borila s epidemijom koronavirusa dosta uspješnije od, recimo, Karipskih ostrva.

Ovaj program ustvari je jedan od načina da oni koji nemaju radne ili boravišne vize mogu pristupiti Kajmanskim ostvrima, s obzirom na to da britanska prekomorska teritorija još uvijek nije otvorena za turiste, piše CNBC.

Ko ispunjava uvjete?

Prema novom programu, radnici se mogu prijaviti za Global Citizen Certificate uz dokaz o minimalnoj godišnjoj zaradi od 100.000 dolara za pojedince ili 150.000 dolara za parove, te 180.000 dolara za parove s djecom.

Ostali članovi porodice također im se mogu pridružiti, uključujući braću i sestre, roditelje, bake i djedove i unuke, ako su u potpunosti ili u velikoj mjeri ovisni o podnositelju zahtjeva.

Da bi se prijavili, putnici moraju dostaviti i važeći pasoš, ovjereno pismo banke, dokaz o zdravstvenom osiguranju i potvrdu o nekažnjavanju. Viza također može zatrebati u pojedinim slučajevima, iako nije potrebna građanima SAD-a, Kanade, Ujedinjenog Kraljevstva, Australije i mnogih zemalja Evrope.

Naknada za prijavu iznosi 1.469 dolara godišnje za dvije osobe i plaća se nakon podnošenja zahtjeva. Nakon što njihovi zahtjevi budu odobreni vlasnici ovih certifikata mogu putovati na Kajmanska ostrva i izvan njih pod uvjetom da godišnje na toj teritoriji provedu 90 dana.

Vlasnici certifikata moći će se i samoizolirati na ostrvima, ukoliko to žele. Naprimjer, početna cijena karantina u luksuznom hotelu Palm Heights na ostrvu iznosi 5.250 dolara za dvosedmični boravak.