Nesvakidašnja putovanja očigledno imaju različito značenje za različite vrste putnika. U redu, često destinaciju biramo prema novčanim mogućnostima i to upravo jeste slučaj ovog puta. Kombinacija avanturističkog duha, novčanih mogućnosti i želje putnika da budu prvi koji su kročili na neko novo mesto, iznedrila je opciju putovanja do Meseca. Evo kako izgleda svemirska letelica Kru Dragon (Crew Dragon) kojom će prvi “turistički” putnici zaista otputovati do Meseca.

Prvo što Vam pada napamet sigurno jeste: “Koliko ovo putovanje košta?”.

Možemo odmah da kažemo da ne znamo, ali put oko Meseca u letelici koja će kružiti oko njega, sigurno ne može da se uporedi sa povoljnim specijalnim ponudama turističkih agencija na našem sajtu.

Ono što možemo da garantujemo jeste da će u ovu letelicu prvi kročiti milijarderi. O rizicima i prednostima ovog putovanja najglasnije govori Elon Mask, direktor kompanije Tesla i osnivač kompanije SpaceX koja zajedno sa Američkom svemirskom agencijom (NASA) organizuje ovo putovanje.

Da li je letelica bezbedna i kako izgleda?

Put oko meseca - enterijer svemirske letelice Crew Dragon

Elon Mask kaže da samo putovanje definitivno sa sobom nosi određene rizike. Uzmimo u obzir i to da je svako putovanje automobilom u neku ruku rizično, ali put do Meseca je nešto potpuno novo. Ipak, kako je ovo prvo javno turističko putovanje oko Meseca, sve mere predostrožnosti su preduzete. Kako u pogledu sigurnosti same letelice Crew Dragon, tako i u pogledu obuke prvih turista čiji se identitet još uvek ne zna.

“Oni su svesni svih rizika i sigurno nisu naivni. Biće učinjeno sve da se minimalizuje rizik ali on sigurno ne može biti eliminisan” – rekao je Mask.