“Djamaa el Djazair” ili Velika džamija Alžiraca je treća džamija sa najvišom munarom na svijetu. Ispred nje su samo Sveta džamija u Meki i Poslanikova džamija u Medini.

Smještena u Alžiru, ova veličanstvena građevina leži na površini od 374.000 metara kvadratnih, a kada su u pitanju vjerski objekti, po raskošnosti je oborila mnoge rekorde.

U andaluzijskom stilu, unutrašnjost džamije popločana je mermerom, drvetom i albasterom.

Za prvu zajedničku molitvu, svoja je vrata otvorila krajem 2020., godinu i po nakon izgradnje.

Sa liftovima opremljene munare visoke 267 metara, pruža se spektakularan pogled, a svojom veličinom je prestigla donedavno najvišu džamiju iz Maroka (61 metar).

Kapacitet džamije je 35.000 ljudi, a mjesto za molitvu je rasprostranjeno toliko da je u stanju primiti jedan mali grad.

Cijeli kompleks obuhvata školu, biblioteku, restoran, amfitetar, historijski istraživački centar te garažu s kapacitetom od 7 hiljada automobila.

Iznutra podsjeća na luksuzni hotel sa stepenicama, fontanama i balkonima.

Gradnju je preuzela državna kineska građevinska kompanija China State Construction Engineering, a na džamiji je radilo preko 2.300 inžinjera, tehničara i drugih radnika.

“Djamaa el Djazair” proglašena je jednom od najboljih internacionalih arhitektonskih projekata 2021. Osvojila je nagrade muzeja za arhitekturu i dizajn Chicago Athenaeum i Evropskog centra za arhitektonski umjetnički dizajn i urbanističke studije.

Njen modernistički koncept služiti će kao primjer mnogima za buduće arhitektonske projekte.