Asocijacija turističkih agencija Crne Gore poziva Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti da razmotri zahtjev turističke privrede i otvori granice Crne Gore, odnosno liberalizuje ulazak gradjanima Srbije i regiona koji žele da putuju u Crnu Goru, kao što su i one to učinile.

“Naime, od početka pandemije, najviše pogodjena djelatnost u našoj državi, ali i u svijetu je turizam. Trebaće dosta vremena da se ova značajna branša oporavi i vrati na zadovoljavajući nivo kako bi nastavila da uspješno funkcioniše”, navode iz tog udruženja.

Predsjednik Asocijacije, Orhan Hodžić, ističe da sa trenutnim formalnostima za ulazak u Crnu Goru, odnosno još uvijek potrebnim testovima, u najvećoj mjeri ispašta turistička privreda, nacionalna avio kompanija Montenegro Airlines i drugi pružaoci usluga, jer zbog formalnosti i dodatnih troškova korisnicima usluga, kretanja putnika nema u zadovoljavajućem broju.

“Letovi nisu popunjeni, a ni drumskog prometa nema u zadovoljavajućem obimu. Ovo se isto zahtijeva i za naše gradjane koji borave u zemljama regiona duže od 48 sati. Činjenica je da nas danas, kao državi sa najvećim rekordom u broju zaraženih na 100.000 stanovnika, ne ugrožava slobodan ulazak gradjana zemalja regiona u kojima je znatno manji broj zaraženih”, pojasnio je Hodžić.