Pandemija koronavirusa imala je razorni utjecaj na putovanja, a Svjetska turistička organizacija UN-a procijenila je da bi se međunarodni turizam ove godine mogao smanjiti za čak 80 posto, dovodeći najmanje 100 miliona radnih mjesta u rizik.

Na Tajlandu, gdje turizam čini 18 posto BDP-a zemlje, Turistička agencija očekuje da bi broj posjetitelja ove godine mogao biti manji za 65 posto.

U najpoznatijoj turističkoj ulici u Bangkoku, prodavačica Cletana Thangworachai spremna je za posao. Njena prodavnica Khao San Road prepuna je sjajnih magneta, pamučnih hlača i drugih suvenira. No, za sada nema nikoga da ih kupi.

Mnogi se, poput Cletane, trude da sastave kraj s krajem. Prije koronavirusa zarađivala je i do ​​300 dolara dnevno. U aprilu je Tajland zabranio sve međunarodne letove u tu zemlju, a sada joj je dnevna zarada niža od dva dolara, ponekad ne zaradi ništa.

Ali ona i dalje svaki dan otvara svoju prodavnicu ne bi li slučajno došao neki turista.

Mnoge zemlje širom svijeta zbog ekonomije traže načine kako da održe turizam.
Novi Zeland i Australija obvezali su se stvoriti “putni balon” koji će omogućiti posjete između dvije zemlje, nakon što to bude sigurno. Kina je počela dopuštati putovanja unutar države, iako su njezine granice još uvijek zatvorene za većinu stranaca. Tajland razmatra da otvori posebna turistička naselja.

No, stručnjaci upozoravaju da bi čak i uz ove nove inicijative mogle proći godine dok turizam ne dođe do nivoa prije koronavirusa.

Putni mjehurići

Kratkoročno gledano, budućnost turizma su regionalni turistički mjehurići.

Australija i Novi Zeland obavezali su se na putnički koridor, koji će biti u opticaju za nekoliko mjeseci. U Evropi, Estonija, Latvija i Litvanija najavile su planove za otvaranje unutrašnjih granica za građane triju zemalja od 15. maja.

U većini zemalja izolacija nije opcija koju dugoročno mogu priuštiti, a stručnjaci predviđaju da je samo pitanje vremena prije nego što druge zemlje stvore svoje putne koridore.

“Vijetnam i Tajland mogli bi razmotriti stvaranje putničkog koridora u sljedećih nekoliko mjeseci”, izjavio je izvršni direktor neprofitne organizacije Pacific Asia Travel Association Mario Hardy.

Avioanalitičar Brendan Sobie očekuje slične aranžmane unutar Evrope i Sjeverne Amerike.Vjeruju da će najposjećenije zemlje biti one koje dobro upravljaju pandemijom koronavirusa, te da će prvo otvoriti granice sa zemljama u regiji.

U Aziji će veliko pitanje biti Kina, najveće svjetsko tržište izlaznog turizma. Ankete su pokazale da ove godine kineski turisti neće ići predaleko.

Ponovno otvaranje granica

Vjerovatno će proći dosta vremena prije nego što dođe do rasprostranjenog putovanja izvan regionalnih koridora, kažu stručnjaci. To znači, na primjer putovanje od Sjedinjenih Država do Azije.

Zemlje koje snažno ovise o turizmu, morat će uravnotežiti zdravstvo s ekonomskim problemima. No, čak iako se otvore prema svima to znači da će imati dosta posjetitelja.

“Ako se jedna zemlja želi otvoriti, ali nikome nije ugodno ići u tu zemlju iz bilo kojeg razloga, neće uspjeti”, ističe Sobie.

No, postoje još neke strategije osim putnih koridora. Tajland razmatra otvaranje određenih područja stranim turistima, što znači da će se posjetitelji nalaziti samo na jednom mjestu.

“To će biti korisno i za turiste i za lokalno stanovništvo”, rekao je guverner Tajlanda za turizam Yuthasak Supasorn.

Nakon 11. septembra aerodromi širom svijeta uveli su dodatne sigurnosne mjere. Stručnjaci očekuju da će koronavirus biti isti, ali s naglaskom na zdravlju. Postavlja se pitanje kako će izgledati te mjere.

Putnici će morati provjeriti temperaturu na aerodromu ili biti testirani na koronavirus prije ukrcavanja u avion.