Veliki bazar ili Kapali čaršija u Istanbulu, jedan od najstarijih, najvećih i najposjećenijih na svijetu, uskoro će ponovo početi sa radom, a komunalni radnici od ponedjeljka čiste ulice, zidove i izloge.

Kapali čaršija je stoljećima predstavljao sinonim za mješavinu jezika, kultura i trgovine, što je pandemija koronavirusa pretvorila u jezivu tišinu. U ponedjeljak su vrata otvorena prvi put nakon dva mjeseca, piše AFP.

U Kapali čaršiji nalazi se blizu 3.000 trgovina u kojima radi više od 30 hiljada ljudi. Zatvoren je 23. marta u sklopu mjera za zaustavljanje širenja novog koronavirusa. U Turskoj je od bolesti COVID-19 preminulo više od 4.300 ljudi.

Istanbulski zvaničnici tvrde da je Kapali čaršija tokom pandemije koronavirusa bio najduže zatvoren u proteklih 550 godina, ukoliko se izuzme zatvaranje zbog požara i zemljotresa.

Tržište obično svakodnevno posjeti 150 hiljada ljudi, dok trgovci svoje proizvode nude na desetine jezika.

Sada su sve trgovine zatvorene, osim dvadesetak berzi i draguljarskih radnji koje su iz ekonomskih razloga ostale otvorene.

Bazar je dezinficiran svake srijede za vrijeme pandemije koronavirusa.

Fatih Kurtulmus iz uprave Kapali čaršije najavio je da će tržište od 1. juna ponovno biti otvoreno za kupce.

“Vjerujem da će Turska početi primati turiste od sredine juna poštujući higijenske mjere”, rekao je Kurtulmus, dodavši da posjetioci Istanbula ne mogu bez Kapali čaršije, Aja Sofije i Plave džamije.

Kapali čaršija sagrađen je 1455. godine, dvije godine nakon što su Osmanlije zauzele Carigrad.

Tržište je napredovalo, brzo se širilo s osmanskim carstvom u usponu, a do 17. stoljeća poprimilo je današnji oblik.