Evropska komisija danas je donela odluku o promenama u korišćenju digitalnih kovid sertifikata u 2022. godini.

Građani će ove sertifikate moći da koriste devet meseci, tačnije 270 dana bez buster doze vakcine, a nova pravila počinju da važe 1. februara i biće obavezujuća za 27 zemalja članica Evropske unije.

Kad pravilo stupi na snagu, od država članica EU će biti traženo da potpuno vakcinisanim putnicima sa važećim zdravstvenim sertifikatom omoguće pristup svojoj teritoriji. Ali, kao izuzetak opravdan pogoršanjem epidemiološke situacije, države članice EU će i dalje moći da traže dodatne zahteve u vidu PCR testa ili karantina.

Države članice EU, uključujući Grčku, Portugal i Italiju, trenutno zahtevaju da potpuno vakcinisani putnici iz drugih EU zemalja po dolasku imaju negativan test na korona virus.

Istovremeno, usvojena su i pravila o koordiniranju sertifikata kako bi se jasno razlikovali dokazi o primljenoj primarnoj vakcinaciji od onih koji se odnose na buster doze.

– Nova pravila će obezbediti da se mere kada je reč o putovanjima zasnivaju na najboljim dostupnim naučnim dokazima i objektivnim kriterijumima. Kontinuirana koordinacija je od suštinskog značaja za funkcionisanje jedinstvenog tržišta i pružiće jasna uputstva građanima EU u ostvarivanju njihovog prava na slobodno kretanje . izjavio je portparol Komisije, Kristijan Vigand, piše Tanjug.

U EK kažu da se ovaj sertifikat odnosi na potrebe putovanja unutar EU, a da će “jasan i jednoobrazan period prihvatanja” sertifikata o vakcinaciji garantovati nastavak koordinacije među EU 27 kada je u pitanju tranzit ljudi.