Ogromne superjahte se nazivaju i “plutajućim neboderima”, a inovativni koncept studija Rodriguez Design je to podigao na novi nivo.

Superjahta Malena je duga 110 metara i dizajirana poput višespratnice sa simetričnom superstrkturom koja je sastoji od balkona s obje strane paluba i duž sredine.

Napravljena od čelika i aluminija, jahta može ponuditi ogroman vanjski prostor kao i hidrauličnu platformu koja omogućava pristup okeanu.

Dizajner Josh Rodriguez, osnivač studija Rodriguez Design, rekao je da su ga inspirisale različite strukture te da je zbog toga izabrao “arhitektonski pristup” umjesto tradicionalnijeg.

“S balkonima smo željeli stvoriti osjećaj da ste na super luksuznom neboderu”, rekao je on.

Pored elegantnog i oštrog profila, Malena ima i druge impresivne karateristike među kojima su i dva bazena. Ponudit će dovoljno mjesta za 24 osobe u svojih 11 kabina uključujući šest VIP kabina na glavnoj palubi.

Gorna paluba je rezervisana za trpezariju dovoljno veliku za 23 osobe, dnevni boravak te heliodrom. Ulaz na palubu vlasnika se može blokirati kliznim vraitima kako bi se osigurala privatnost, a oni koji budu pozvani imat će pristup jacuzziju i terasi za sunčanje. Tu je još jedan bazen kao i dodatni prostor za sunčanje, a na raspolaganju je i bar.

Jahtu Marina će pokretati dizel-električni pogon, maksimalna brzina će iznositi 18 čvorova, a domet oko 6.000 nautičkih milja pri brzini od 12 čvorova.

Rodriguez tvrdi da već postoji interes klijenata i brodogradilišta te da su razgovori u toku. Projekt je još u ranoj fazi, ali se procjenjuje da će jahta koštati oko 350 miliona eura.

Razvoj proizvodnja će trajati između tri i pet godina.