Korčula je šesti najveći jadranski otok, a tokom svake ljetne sezone ga posjeti desetine hiljada turista iz svih dijelova svijeta. No već početkom novembra ulice su poprilično prazne, a interesantni 3D snimci prikazuju kako sada izgleda šetnja Korčulom.

U popisu stanovništva iz 2001. godine piše kako na otoku živi 16.182 ljudi, no uzmemo li u obzir činjenicu da se broj stanovnika na jadranskim otocima značajno promijenio u posljednje dvije decenije – danas je ukupan broj nešto manji.

Ukoliko nikad niste posjetili ovaj otok, 3D snimci koje je napravio autor Alen Seretinek bi vas mogli inspirisati da narednog ljeta provedete nekoliko dana na ovoj destinaciji. Dnevni snimak pogledajte ovdje, a noćni je dostupan na ovoj adresi.

Otok od milja zovu “zavodljivom kamenom ljepoticom” među čijim zidinama je moguće probati ukusno domaće vino i maslinovo ulje, posjetiti brojne kulturne događaje i uživati u sjajnoj gastronomskoj ponudi.

Korčula ima vrlo bogatu historiju, znate li da je na otoku 1254. rođen poznati svjetski putnik, istraživač i putopisac Marko Polo, čiju je rodnu kuću moguće posjetiti na ovoj destinaciji. No pored edukativnih tura preporučujemo da otok obiđete biciklom, da posjetite neku od 25 fantastičnih pješačkih staza i da se pridružite nekoj od ronilačkih tura.

U svakom slučaju, kada je riječ o posjeti Korčuli, vrlo je lako naći razloge za dolazak na otok, a izuzetno teško pronaći razlog da ga napustite.