Za vikend je otvaranje zimske sezone na Staroj planini, pa mnogi razmišljaju da svoj odmor provedu baš na ovoj planinskoj lepotici, za koju važi da je manja gužva i sve znatno jeftinije nego na Kopu i Zlatiboru. Ali, koliko zapravo novca treba izdvojiti za skijanje na Staroj planini?

Kao i drugde, i na Staroj planini je privatni smeštaj povoljniji od hotelskog, s tim što je tamo i to jeftinije nego na drugim našim planinama. Ako rešite da na Staroj planini budete, recimo, sedam dana, skromniji smeštaj vas može koštati oko 60 evra po osobi. Nešto bolji apartmanski smeštaj košta 50 evra dnevno za ceo apartman, pa ako idete porodično ili s društvom, ukupno bi za sedam dana trebalo da izdvojite 350 evra. Ukoliko se odlučite i za hranu u smeštaju, koštaće vas desetak evra dnevno skuplje za polupansion.

S druge strane, hotelski smeštaj je znatno skuplji, ali tu biste imali mnoge pogodnosti, sve obroke, razne besplatne sadržaje i ski staze tik do sebe. Ne treba zaboraviti ni na trošak za prevoz do odredišta, koji zavisi od toga odakle dolazite, kao ni cene ski pasa – cena za odrasle za šest dana je 9.000 dinara.

Privatni smeštaj

Ako tražite skromniji privatni smeštaj u podnožju Stare planine, možete da ga nađete u selu Kalna za već od devet evra po noćenju po osobi. U ponudi su apartmani i sobe sa kupatilima. Svaka soba poseduje internet i TV. Sobe su trokrevtene i višekrevetne. U sklopu smeštaja se nalazi veliki dnevni boravak za druženje.

Nešto bolji smeštaj u seoskom domaćinstvu Topli do košta za noćenje 13 evra po osobi. U ovoj novijoj kući na raspolaganju su apartmani i studio kapaciteta od četiri do sedam ležaja. Svaki apartman ima svoju kuhinju, toalet i veliku terasu. Tu je i veliko dvoriste sa parkingom i sadržajima za decu. Smeštaj je na samoj obali reke, u blizini vodopada, u podnožju Midžora.

Pored toga, apartman nedaleko od Knjaževca košta na dan 50 evra. Smeštaj se nalazi u samom srcu Stare Planine u selu Crni vrh, okružen je borovom šumom i udaljen pet kilometara od ski staze. Apartman se sastoji od spavaće sobe sa francuskim ležajem, dnevnog boravka sa kompletno opremljenom kuhinjom, ležajem na razvlačenje, foteljom na razvlačenje i zasebnim kupatilom.

Predviđen je za od jedne do četiri osobe. Postoji mogućnost doplate za obrok po izboru i kupovine pića po veoma povoljnim cenama. Dozvoljeni su i kućni ljubimci.

Hotelski smeštaj

Na visini od skoro 1.500 metara možete da odmor provedete i u hotelskom smeštaju. U samom srcu ski centra, na 20 metara od ski staza, možete da u potpunosti doživite lepote Stare planine. Noćenje u dvokrevetnoj sobi po osobi je 76 evra i ta cena važi do Nove godine.

Cene za porodični apartman po sobi za jedno noćenje su 323 evra.

Što se tiče popusta za decu po detetu, u sobi sa dve odrasle osobe koje plaćaju punu cenu, deca do tri godine ne plaćaju smeštaj, deca do šest godina imaju 70 odsto popusta, a do 15 godina imaju 50 odsto popusta.

U ove ne tako niske cene, kako se neki žale, ulaze i sledeći sadržaji: doručak ručak i večera, spa i velnes sadržaji (unutrašnji bazen, fitnes centar, finska sauna, tursko kupatilo, đakuzi, hidromasažni tuševi), zabava za decu u igraonici, besplatan internet, besplatno korišćenje skijašnice za odlaganje skija, oprema za bebe…

Minimalni boravak do Nove godine je pet noćenja.