Božićno drvce simbol je najradosnijeg katoličkog praznika Božića, ali i novogodišnjih praznika, pa ga kite ljudi raznih vjera širom svijeta. Dok neka svojim ukrasima izazivaju oduševljenje izgledom, neka izazivaju čuđenje ili zgražanje.

Britanski Telegraph objavio je galeriju najboljih, najgorih, najčudnijih i najviših božićnih drvca širom svijeta.

Titulu najgore već godinama ima jelka iz britanskog mjesta Sacriston. Prava jelka zasađena je ispod metalne konstrukcije sa svjetiljkama. Mještani su čekali da dovoljno naraste, ali je oštećena u oluji.

Najveća umjetna jelka nalazi se u Mexico Cityju na aveniji Reforma. Visoka je 110 metara i ušla je u Guinnessovu knjigu rekorda. Prekrivrena je sa 1,2 miliona lampica, a za nju je korišteno 80 kilometara kabla.

U brazilskom Rio de Janeiru nalazi se najveća plutajuća jelka koja čak ispaljuje vatromet. Visoka je 85 metara i dekorisana sa 2,9 miliona lampica.

Italija se može pohvaliti najvećom kreacijom lažne jelke na planini Ingino. Visoka je 650 metara i vrlo je impresivna.

U Jakarti prave drvce i ukrase od Lego kockica, a u Sydneyju od 18.000 plastičnih boca različitih veličina i boja. Slično rade i u Parizu, ali od manjeg broja boca.

Ispred predsjedničke palate u Santiagu svake godine se montira umejtna jelka visoka 20 metara, dok u Bejrutu ona bude ispred džamije Mohammad al-Amine, a montiraju je kranom.

Među zanimljivijim kreacijama je jelka od optičkih vlakana u Pekingu te šestospratna jelka ispred tržnog centra u Singapuru.