Budući da su mnoge evropske zemlje ponovo otvorile vrata za turizam, sada su sve oči uprte prema Aziji i Tajlandu koji još uvijek nije otvorio svoje granice međunarodnim turistima.

Međutim, svima onima kojima je Tajland na vrhu popisa omiljenih destinacija morat će pričekati najmanje nekoliko mjeseci prije nego spakuju svoje kofere.

“Sve zavisi od pandemije koronavirusa. Nećemo se otvoriti odjednom. Još smo u visokoj pripravnosti. Moramo pogledati zemlju porijekla iz kojih dolaze turisti te ustanoviti da li je situacija zaista povoljna”, kazao je Yuthasak Supasorn iz Tajlandske agencije za turizam.

Osim toga kada se Tajland ponovo otvori za međunarodne turiste vjerovatno će moći posjetiti samo određena mjesta.

Yuthasak je kazao i kako rade na planu za ponovno pokretanje turizma, no da veliki dio donošenja odluka zavisi od Centra za kontroliranje COVID-19 koji će odlučiti kada je najbolje vrijeme za otvaranje granice.

Izvršni direktor azijske konzultantske tvrtke C9 Hotelworks Bill Barnett, kaže da su potrebni mali koraci kako bi se ponovno oživio međunarodni turizam.

“Sljedeći korak su bilateralni sporazumi između zemalja”, kaže on.

Tajland za sada ne želi riskirati i granice zemlje su čvrsto zatvorene. U međuvremenu Tajlandski parlament donio je odluku da se vandredno stanje u zemlji produži do 30. juna.

“Tajland je sada fokusiran na ponovno otvaranje domaćeg turizma”, kaže Yuthasak.

Turistička naselja i hoteli već su dobili zeleno svjetlo za ponovno otvaranje, uključujući Hua Hin, popularno odmaralište udaljeno oko 200 kilometara (124 milje) južno od Bangkoka.

Tržni centri, tržnice, muzeji i neke turističke atrakcije već su otvoreni, dok će neki biti otvoreni. Na primjer, Velika palača Bangkoka ponovno će se otvoriti 4. juna.

Nacionalni parkovi, tematski parkovi, stadioni, banje i kina ostaju zatvoreni.

Restorani imaju ograničenu uslugu. Klijenti mogu večerati ali im je zabranjena konzumacija alkohola i moraju se pridržavati strogih mjera socijalne distance. Pubovi i noćni klubovi ostaju zatvoreni.