Vjerovali ili ne, vlasti u Italiji su odlučile da besplatno podijele brojne historijske građevine i italijanske zamkove svima koji se obavežu da će ove građevine renovirati i od njih napraviti zanimljive turističke atrakcije. Pročitajte više o ovom interesantnom turističkom poduhvatu…

Italija ne prestaje da iznenađuje, zar ne? Najpre malo mesto kraj Đenove poziva sve ljude sveta da se dosele uz obećanje da će ih novčano nagraditi, a sada stiže informacija da italijanske vlasti poklanjaju zamkove i istorijske građevine? Ipak, ovog puta je poziv upućen samo domaćim, italijanskim, investitorima koji mogu iskoristiti jedinstvenu priliku.

Projekat za brži razvoj i podršku spororastućim turističkim oblastima Italije

U cilju stvaranja potpuno novih, unikatnih turističkih atrakcija u Italiji, upućen je besplatan poziv za konkurs / tender za preuzimanje vlasništva nad više od 103 istorijske građevine, koje treba renovirati.

Samo oni koji predlože najbolje / najkreativnije ponude sa konkretnim planom za razvoj zamka ili građevine, će postati vlasnici određene nekretnine.

Oni, kojima bude bio prihvaćen predlog rekonstrukcije će imati pravo na sav prihod od turističke atrakcije koju stvore, i to čak 9 godina, sa mogućnošću produžetka vlasništva na još 9 narednih godina.

Zamkovi i građevine se nalaze duž 8 hodočasničkih pešačkih ruta

Ovo nije tek tako nepromišljen poduhvat, sa željom da se bar nešto izvuče iz ovih građevina. Naprotiv, sve građevine su locirane na strateški važnim pozicijama, na hodočasničkim rutama kroz Italiju. Ovih ruta ima 8, a cilj je animacija što većeg broja ljudi da pođu putem ovih pešačkih ruta, kao i da se građevine koje više nisu u upotrebi, ponovo iskoriste.

Kako najbolje učiniti to, nego unaprediti ili stvoriti turističke atrakcije koje se mogu obići usput?

Najpoznatija ruta je via Appia Vecchia od Rima ka jugu, zatim Francigena i druge.

Najpoznatiji zamkovi koji su u ponudi

Jedan od zamkova koji definitivno predstavlja raskošniji primerak, od kog se itekako može napraviti popularna turistička atrakcija, jeste Castello di Blera. U pitanju je srednjevekovni zamak iz 11. veka koji se nalazi na samoj litici, a koji još uvek poseduje originalne elemente, stare skoro 1000 godina. Bez previše ulaganja, ovaj zamak u Laciju može zablistati.

Tu je i zamak Torre della Bastiglia u blizini Bolonje, dok naravno postoje i građevine koje se prostiru kroz jug Italije.