Selo Bergün kod St Moritza u Švicarskoj zabranilo je fotografisanje ovog planinskog predjela jer mještani vjeruju da je ovaj kraj toliko lijep da će ljudi koji nemaju priliku posjetiti ga biti uznemireni kada vide fotografije pejzaža.
“Naočno je dokazano da predivne fotografije pejzaža i mjesta za odmor na društvenim mrežama čine mnoge ljude nesretnim i nezadovoljnim jer oni ne mogu tu sami doći”, saopćila je lokalna turistička organizacija.

Svi oni koji prekrše novo pravilo morat će platiti simboličnu kaznu od 5 eura.

“Bergün je prelijepo selo. Ne želimo ljude izvan ove zajednice učiniti nesretnim i nezadovoljnim zbog dijeljenja fotografija našeg slikovitog kraja i veoma mi je drago što mještani u svom srcu nose sreću drugih ljudi. Pozivamo vas da posjetite Bergün i sami doživite ovo mjesto”, rekao je gradonačelnik Peter Nicolay.

Mnogi su pitali da li ta odluka zaista dolazi iz srca ili riječ o publicitetu. Iako je riječ o pravom zakonu koji je izglasalo gradsko vijeće rukovodilac turističke zajednice priznao je da ova mjera jednim dijelom ima i marketinški zadatak.

“Naravno, ideja je da svi pričaju o Bergünu. Prema tome, to je kombinacija oboje – napravili smo zakon koji ima marketinšku pozadinu”, rekao je.

Dodao je kako je malo vjerovatno da će uspješno provoditi novčanu kaznu te da postoji više ideja kako sprovesti ideju o zabrani fotografisanja u djelo, a da će detalje otkriti krajem sedmice.

Korisnici društvenih mreža su podijeljenog mišljenja. Dok jedni odobravaju ovaj potez komentirajući da je riječ o snažnoj PR kampanji, drugi su ovu zabranu uporedili sa Sjevernom Korejom i poručili da je riječ o lošem marketingu.