Bitno je istaći da agencije nude mogućnost plaćanja kreditinim karticama, na rate putem sindikalnih ugovora, a Centrotours ima i interne kredite do 12 mjeseci. Dosta građana putuje upravo zahvaljujući ovoj olakšici plaćanja na rate, a saznajemo i da mnoge firme pa i banke imaju ugovore s njima.

Interes za Tursku udvostručen

Kako su nam kazali iz agencija Centrotours, Sol Azur i Beuna Vista, Ventura Travel Agency i Relax Tours, svi se trude da maksimalno izađu u susret svojim klijentima kako bi uživali u prijeko potrebnom godišnjem odmoru. Također, trude se da naprave aranžmane koji su prihvatljivi i onima s nižim primanjima, ali i za one koji mogu priuštiti raskošnije i egzotičnije destinacije.

“Interes za Tursku je duplo veći u odnosu na prošlu godinu. Ove godine nudimo, uz regiju Antalije, Kušadasi i regiju Egejskog mora. Putovanja su avionom i autobusom s aranžmanima od 11 dana. Cijene su već od 329 KM s prevozom, a ranim bookingom cijene su bile i niže. Još ima mjesta za ove destinacije”, rekao nam je Muamer Lutvić iz Centrotoursa.

Svakog petka organizuju odlazak za Albaniju koja je također tražena i vrlo pristupačna, a postoji i standardno veliko interesovanje za Crnu Goru, Hrvatsku i Neum.

“Naši klijenti mogu plaćati putem šoping kartice, imamo kreditiranje na 12 rata, imamo i interne kredite, te plaćanje preko sindikalnih ugovora. Ove godine imamo u ponudi hotel ‘Komodor’ u kojem za polupansion plaćate 55 KM, a dvoje djece do 12 godina idu gratis. Želimo napomenuti da je Jadran povezan Centrotransovim linijama, pa imamo tri polaska na liniji za Split i tri za Dubrovnik, te svakodnevne polaske za Ulcinj”, kazao je Lutvić.

U Albaniju za 299 KM

Iz Agencije Sol Azur i Buena Vista kazali u kako su rezervacije za Tursku krenule već u januaru zbog velikih popusta. Kada su u pitanju pristupačniji aranžmani, istakli su sedmodnevni boravak u Albaniji s doručkom od 299 KM.

“Klijenti mogu plaćati Raiffeisen šoping karticom, a odnedavno i Diners karticom. Također, na rate se može plaćati putem sindikalnih ugovora s firmama ili putem administrativne zabrane. Trudimo se maksimalno da izađemo u susret ljudima”, kazali su nam iz ove agencije.

Ovoljetni hit su Jordan i Malta do kojih se putuje avionom, a vrlo traženi su i dalje aranžmani u Španiji. Riječ je o 14-dnevnom programu koji podrazumijeva putovanja Azurnom obalom sa sedmodenvnim noćenjem u Lloret de Maru.

“Za one koji ne vole mirni odmor u ponudi je Sicilija, a tu je i standardna ponuda ‘Ljeto za mlade’ u Grčkoj, Bugarskoj i turskom Kušadasiju”, kazali su iz agencije Sol Azur i Beuna Vista.

Maldivi po atraktivnim cijenama

Putnici koji putuju putem agencije Ventura Travel Agency najviše se odlučuju za Tursku, Albaniju, Bugarsku, Italiju, Crnu Goru i Hrvatsku. Izdvojili su aranžman u Albaniji kao jedan od najpovoljnijih u okviru kojeg za 439 KM dobijate sedmodnevni boravak u hotelu s četiri zvjezdice, s doručkom i uslugama vodiča. Svi hoteli su na plaži.

“Ogromno interesovanje imamo i za daleka putovanja jer su cijene vrelo atraktivne za destinacije poput Maldiva, Sejšela i Šri Lanke. Također tražena je Srednja Evropa i afrički kontitnent. Bh. turisti sve više žele posjetiti destinaciju poput Maroka”, kazao je Semir Terzić, direktor agencije.

I oni također nude plaćanje putem Visa i Master kreditnih kartica Unicredit, Raiffeisen i Unicredit banke, te putem sindiklanih ugovora na rate.

“U ponudi imamo i kružnu turu za one koji vole putovati. Riječ o desetodnevnom aranžmanu u mjestu Sarimsakli u Turskoj gdje za 525 KM imate sedam polupansiona. Putnici budu prezadovoljni”, istakao je Terzić.

U Relax Toursu najtraženije destinacije su Bodrum, Rimini i Jadran, a hit destinacija pored Turske je i Egipat. Također nude mogućnost plaćanje putem šoping kartica i sindikalnih ugovora.

Privatni aranžmani najskuplji u Hrvatskoj

Cijene privatnih aranžmana su nešto veće, pa vam je naprimjer za sedmodnevni boravak u Neumu potrebno oko 600 KM za prijevoz, smještaj (soba) i hranu za dvije osobe. Kada su u pitanje neke destinacije za Crnu Goru postoje sedmodnevni aranžmani za nešto više od 200 KM, ali su smještajni kapaciteti dosta skromniji i udaljeniji od plaže. Najskuplja je i ove godine Hrvatska koja je svake sezone povećava cijene.

Oni koji se odluče putovati u Neum u svom aranžmanu, imaju u ponudi smještaj po sobama u vilama putem Boooking.com, a cijene u junu se kreću od 49 KM, dok su u julu i augustu veće i za 20 KM. Malo jednostavnije sobe mogu se naći i po cijeni od 20 KM po danu. Autobuska karta u jednom smjeru od Sarajeva do Neuma iznosi 30 KM. Cijene hrane su slične kao i u ostalim dijelovima BiH, malo veće za određena jela.

Smještaj u crnogorskom Ulcinju u hostelu možete pronaći po cjeni od 29 KM, dok u pojedinim vila cijena idu i od 23 KM. Autobuska karta u jednom smjeru od Sarajeva do Ulcinja iznosi 57 KM. Cijene hrane su malo veće nego u BiH, u fast foodu za dvije KM, dok su cijene bezalkoholnog pića u prosjeku iste. U marketima su povoljnije cijene.

Kada je u pitanju Makarska u Hrvatskoj, cijene u hostelima se kreću od 53 KM, dok su cijene u vilama od 66 KM pa naviše. U kućama se mogu pronaći sobe po cijeni od 40 KM. Hoteli su u sve tri države mnogo skuplji i cijene se kreću od 100 KM. Autobuska karta u jednom smjeru od Sarajeva do Makarske iznosi 48,50 KM. Cijene hrane u Makarskoj su dosta veće nego u BiH, pa ćete za sendvič platiti i 15 KM u nekim restoranima, a u pekarama oko 5 KM.