Goraždanski planinari Džanan Obuća i Samir Hodžić isprobali su čari ferrate “Sokolov put”, novog turističkog sadržaja na romanijskim Crvenim stijenama.

Dvojica rekreativaca i ljubitelja prirode ispričali su kako ferata podiže adrenalin pa to i drugima preporučuju, ali uz adekvatnu opremu.

“Rekreativno se bavim planinarenjem, a kako je nastala cijela ova situacija sa koronavirusom, to na nas je natjeralo da bježimo od zatvorenog prostora i vrijeme više provodimo na otvorenom. Za feratu Sokolov put smo saznali prije nekoliko mjeseci. Meni je to prvo iskustvo sa ferratom, ali srećom moj prijatelj Samir mi je mnogo pomogao. Veoma je dobro kada sa sobom imate nekoga ko vam može dati dodatne upute i svima bih preporučio da ne idu sami, a bez adekvatne opreme ni slučajno”, ističe Džanan Obuća.

Via ferrata “Sokolov put” je veoma zahtjevna, ali i atraktivna sa dva viseća mosta.

“To je penjački put najčešće verikalnim stijenmama koji je osiguran čeličnom sajlom i određenim nogostupima ili stepenicama za lakše savladavanje uspona uz stijene. Uglavnom vam je za penjanje feratama uvijek potreban penjački set”, dodaje iskusni planinar Samir Hodžić.

On je već obišao brojne ferrate u inostranstvu.

“Neke od ferrata su bile u Sloveniji, Italiji, a jedna od najzahtjevnijih na Balkanu ferata “Srce Veleža”. Svaka ferrata od vas traži da ste fizički dobro pripremljeni. Sigurno će u budućnosti biti posjećena, jer popularnost ferata u Evropi brzo raste”, kaže Hodžić.

Da je bilo više sluha lokalnih vlasti slični sadržaji mogli su biti organizovani i na području BPK Goražde čime bi se otvorile i brojne turističke mogućnosti. poručuju planinari.

“Mladima ostaje da tragaju za rekreacijom ove vrste. Nije kasno ni sada nešto napraviti, na primjer na Kleku je planinarski klub u saradnji sa prijateljima iz Poljske već nešto i poduzeo, postavljene su alpinističke staze, to jeste malo ekstremniji vid penjanja, ali Klek možda ima i bolji potencijal za neku ferratu u budućnosti nego što su to Crvene stijene, mislim da bi to bilo veoma atraktivno i popularno za promociju turizma”, smatra Obuća.

Ferrata “Sokolov put” je tek dio sadržaja projekta “Uživaj u Sarajevsko-romanijskoj regiji” na lokalitetu Romanije gdje je planirano potpuno uređenje pješačkih i planinarskih staza koje će u dužini od 45 kilometara povezati lokacije Crvene stijene, pećinu Starine Novaka i Planinarski dom “Stajna”.