Semberski kraj područje je Bosne i Hercegovine koje osim nepregledne ravnice na svakom dijelu “nudi” i mjesta koja sa sobom nose posebne priče. Jedno od takvih mjesta je Janja – malo, ali ponosno mjesto nadomak Bijeljine.

Ekipa Helifilma posjetila je ovo mjesto te je zabilježila svakodnevnicu stanovnika Janje koji definitivno znaju iskoristiti svaku priliku za uživanje u prirodnjim ljepotama ovog mjesta.

“Biciklo i suživot simboli su ovog naselja. Doline bogate prirodnim blagom, kuće pune života i ljubavi. Mjesto gdje nije važno kako se zoveš već da li si dobar čovjek. Zemlja nahranjena suncem i vodom, duše nahranjene mirom i slobodom”, stoji u opisu.

Čuvena Semberija i većina voća i povrća kao što su naprimjer: kukuruz, kupus, paprike, dinje, lubenice u čijim slastima uživamo, dolaze nam upravo iz srca ovog područja.

Danas Janja živi drugačijim životom gdje se ljudi nakon burne prošlosti bore samo za opstanak.

“Mnoge firme su propale, Janja je izgubila štošta, ali nikad nije izgubila svoju ljepotu i niti je prestala da gaji ljubav. Svakim danom njeni plodovi niču, sunce sija, rijeka teče, a njeni građani u borbi za boljom budućnošću odlaze. Ipak, godine ih vrate da makar još jednom u Drinu zabace svoj ribarski štap jer ko prošeta njenim obalama nikada je ne zaboravlja”, navodi Helifilm.