Francuska je privukla između 82,5 i 83 miliona stranih posjetilaca u prošloj godini, zadržavajući svoj renking vodeće svjetske turističke destinacije uprkos nizu terorističkih napada, izjavio je u petak ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault.

“Ta brojka je niža od rekordnih 85 miliona koji su posjetili Francusku u 2015., a Ayrault je upozorio da se “mnogo posla mora uraditi kako bi se osiguralo da Francuska ostane globalna destinacija”.

“Francuska je pretrpila kao destinacija”, izjavio je Ayrault na konferenciji za novinare u Biarritzu, jugozapadnom turističkom centru poznatom po surfanju i kasinima.

“Dvije hiljade i šesnaesta je bila izuzetna godina, s napadima, olujama i štrajkovima. To je defintivno imalo efekt odvraćanja, posebno za japanske turiste”, dodao je Ayrault.

Čelnici francuskog turizma postavili su prije tri godine ciljnu cifru od 100 miliona posjetilaca godišnje u zemlji do 2020.

Francuska je, međutim, u više navrata bila meta terorista od masakra u satiričnom magazinu Charlie Hebdo u Parizu u januaru 2015.

Broj turista u Parizu posebno je opao otkako je francuska prijestolnica bila meta u novembru 2015. kada je u napadima naoružanih ljudi i bombaša samoubica iz radikalne grupe Islamska država ubijeno 130 ljudi.

Detaljnije turističke statistike bit će objavljene u martu.

Jedina trenutno dostupna statistika pokazuje pad od 10 posto bukiranja hotela u Parizu u 2016., dok je broj azijskih posjetilaca naglo opao kao rezultat straha od terorističkih napada, prenosi AFP.