Uprkos malom padu turističkih poseta od 4% u odnosu na period 2014/2015. godine, Hong Kong je i dalje najposećeniji grad na svetu i suvereno drži svoj tron sa 26,7 miliona međunarodnih posetilaca prošle godine.

Uopšte ne čudi činjenica da je baš Hong Kong najposećeniji grad sveta. On je poznat kao najveći poslovni centar Azije, pa najveći broj pristiglih posetilaca jeste na neki način povezan sa poslovnim putovanjima. Ovaj manji broj poseta ga ni najmanje nije omeo u poziciji da zadrži titulu najposećenije destinacije sveta, pošto 100.000 posetilaca manje ne pravi nikakvu razliku između prva dva mesta ove liste.

Naime, mala je verovatnoća da će Hong Kong uopšte biti svrgnut uskoro sa prvog mesta ove liste jer je razlika između prvoplasiranog Hong Konga i drugoplasiranog Bangkoka čak 8 miliona turista!

Hong Kong je najposećeniji grad sveta sa 26,7 miliona turista

Ovo su najposećenije destinacije na svetu u 2016. godini:

  1. Hong Kong (Kina) – 26,7 miliona
  2. Bangkok (Tajland) – 18,7 miliona
  3. London (UK) – 18,6 miliona
  4. Singapur – 16,9 miliona
  5. Pariz (Francuska) – 15 miliona
  6. Makao – 14,3 miliona
  7. Dubai (UAE) – 14,3 miliona
  8. Istanbul (Turska) – 12,4 miliona
  9. Njujork (SAD) – 12,3 miliona
  10. Kuala Lumpur (Malezija) – 12,2 miliona

Iako se prvo mesto sigurno neće menjati uskoro, moguće je očekivati određene promene među ostalim svetskim gradovima. Sasvim je logičan pad turista u Istanbulu, koji može biti još osetniji ove godine, usled učestalih terorističkih napada koji Tursku danas svrstavaju u najugroženije zemlje terorizmom. Takođe, izlazak Velike Britanije iz Evropske Unije, prognozira određene promene u broju turista. No to su priče za kasnije, videćemo šta će reći brojke sledeće godine.

Takođe, zanimljivo je reći i da je čak 7 od 10 destinacija sa ove liste, našlo svoje mesto na listi gradova u kojima putnici potroše najviše novca.

Pozitivna iskustva putnika sa putovanja pored uticaja turističkih agencija, prirodnih lepota i kulturnog nasleđa, direktno zavise od bezbednosti samih destinacija, pa je očekivano i da će najveći broj budućih putovanja biti odabran prema bezbednosti zemlje.