Katarski međunarodni aerodrom Hamad u Dohi osvojio je prestižnu titulu najboljeg aerodroma na svijetu na godišnjim nagradama Skytraxa za svjetski aerodrom.

Titula koja je prethodnih osam godina bila u vlasništvu singapurskog aerodroma Changi ove je godine pripala aerodromu u Dohi. Drugo mjesto osvojio je Haneda aerodrom iz Tokija .

Među deset najboljih našli su se i aerodrom u Minhenu, Cirihu, kao i londonski Heathrow.

Godine 2020. aerodrom Hamad bio je na trećem mjestu u svijetu, ali tokom pandemije aerodrom je pokazao svoju najbolju stranu.

Otvoren je 2014. godine sa ambicijom da se grad Doha iz Arapskog zaljeva pretvori u globalno zračno središte koje opslužuje Qatar Airways, a aerodrom sada opslužuje više od 30 miliona putnika godišnje.

Arhitektura odražava obalnu lokaciju s krovom koji se talasa daleko od zida u vrtačama i padinama. Susjedna džamija podsjeća na ogromnu plavu kapljicu vode.

Ono što izdvaja ovaj aerodrom su brojna umjetnička djela koja se mogu pronaći u unutrašnjosti.

Neka od njih su suptilna, poput razigranih lažnih ptica koje “sjede” na ekranu s informacijama ispred aerodroma. Dok drugi komadi zaustavljaju svakoga da ih pogleda.

Poput “Lamp Bear” subverzivnog švicarskog umjetnika Ursa Fischera – divovskog, nadrealnog, žutog plišanog medvjeda koji sjedi pod crnom lampom.

Tu su i brojne druge skulpture počev od drvene igračke visoke nekoliko metara koja nosi naziv “Small Lies” i svojim nosom podsjeća na Pinokia, do zlatne zamršene instalacije koja simbolizira put putnika širom svijeta.