Na pola puta između Istanbula i Ankare nalazi se dolina prekrivena borovim šumama, a tu je i nekoliko termalnih izvora. Postoji i napušteni grad Burj Al Babas, koji podsjeća na one iz Disneyjevih crtanih filmova.

Burj Al Babas je primjer toga kako luksuzan projekt može propasti pod utjecajem lošeg upravljanja i globalnih finansijskih tokova. Putevi nisu dovršeni, a građevinski materijal još uvijek stoji.

Grad su trebali naseliti bogati arapski klijenti. Bila je planirana izgradnja luksuznog turskog kupatila, trgovačkog centra i mnogo toga.

Sarot Properties Group izabrana je za izvođača radova. Izgradnja vila koje podsjećaju na male dvorce počela je 2014. godine. Čak 200 miliona dolara potrošeno je na pravljenje 587 od 732 objekta. Međutim, 2018. godine je nastupila finansijska kriza, tržište nekretnina i globalna ekonomija zapali su u probleme, a turska lira izgubila je na vrijednosti. Sarot Properties Group proglasila je bankrot, a radovi su obustavljeni.


Burj Al Babas se nalazi nekoliko kilometara od grada Mudurnu. Gradske vlasti su tek u posljednje vrijeme odlučile pokušati ovaj grad pretvoriti u turističko odredište. Zvaničnici su predložili da se pokrene peticija kako bi se uvrstio na UNESCO-ovu Listu svjetske baštine.

Firma Sarot Properties Group je prošle godine objavila da je izašla iz bankrota i da želi prodati 100 vila kako bi otplatila dug i nastavila sa razvojem. Međutim, projekt je nedavno preuzela NOVA Group Holdings, multinacionalna američka korporacija.

Još uvijek nije poznato kakva će biti budućnost ovog grada. Ukoliko se navedena korporacija složi, mogao bi biti pretvoren u luksuzno turističko odredište, što i jeste želja vlasti. Isto tako, moglo bi doći do konačnog završetka započetih radova.