Bilo da je na snazi žuto, narandžasto ili crveno upozorenje, planina je najbolje skrovište od vrućine, a još kada je sa jezerom, onda je to pravi izbor u ovim vrelim danima kada meteorolozi bilježe najtoplije ljeto ikada. Zelengora je čuvena po svojim ledničkim jezerima, po osam bisera, među kojima se kao najsjajniji biser izdvaja Orlovačko jezero.

Ugnijezdilo se na 1.430 metara iznad mora, a podno živopisnih planinskih vrhova Bregoča, Orlovca, Stoga i Ljeljena.

Orlovačko jezero zajedničko je blago Foče i Kalinovika, s obzirom na to da ga presijeca međuopćinska granica, a u sastavu je Nacionalnog parka “Sutjeska”.

Do jezera se može stići iz više pravaca, od Foče, Gacka i Kalinovika, makadamskim putevima, koji nisu u baš najboljem stanju, pa je potrebno truckati se u oblaku prašine oko sat vožnje, na šta se odmah zaboravlja nakon susreta sa ovim zelengorskim okom.

Velike vrućine ovdje se sasvim drugačije doživljavaju, jer povjetarac ne odmara i prijatno rashlađuje, a za dodatno rashlađivanje izuzetno prija i kupanje u bistroj jezerskoj vodi.

U pauzi između kupanja, teško je odoljeti, a ne obići okolne vrhove, pogodne za šetnju, dok zvuk čaktara i krave koje pasu oko jezera govore da se u obližnjim katunima može pronaći ukusan planinski sir i kajmak.

Osim u šatoru, na Orlovačkom jezeru može se prenoćiti u kolibi Nacionalnog parka “Sutjeska” ili u privatnom smještaju, a svakako da je od jednodnevnog izleta puno bolji izbor odlučiti se za noćenje kada se već potegne na tako težak put.