Svetski putnici smatraju da je bezmalo greh posetiti Kopenhagen, a ne otići u zabavni park Tivoli. Dok ga ne vidite lično, mi vam donosimo nekoliko interesantnih podataka.

Zabavni park Tivoli u Kopenhagenu otvoren je na današnji dan, 15. avgusta 1843. godine. Po veličini je drugi najveći zabavni park u svetu, a prošle godine ga je posetilo 4,6 miliona turista!

Povodom 174 godine od otvaranja parka, evo nekoliko interesantnih podataka.

– Iza cele ideje ovog zabavnog parka stoji Džordž Karstensen, koji kaže da je tadašnjeg kralja ubedio da mu dozvoli izgradnju parka rečima da “ako ljudi imaju čime da se zabavljaju, manje misle o politici”.

– Tivoli zabavni park je čitav kompleks koji se sastoji koncertne hale, luna parka, akvarijuma i umetničkih teatara.

– Iako je Diznilend danas verovatno najpoznatiji na svetu, navodno je Volt Dizni upravo nakon posete Tivoli parku koji ga je oduševio i dobio ideju da napravi nešto slično.

– Još jedna interesantna činjenica je da se u okviru Tivoli parka nalazi čak 45 različitih restorana, kafića i štandova sa hranom.

– U Tivolijevom luna parku moguće je probati 25 različitih vožnji, a najnovija je Vertigo.

– U ovom zabavnom parku postoje tri rolerkostera, uključujući i jedan od najstarijih na svetu – drveni rolerkoster.

– Tivoli posebno spektakularno izgleda u vreme praznika, kada ga krasi oko dva miliona lampica.

– Obilazak zabavnog parka Tivoli je deo mnogih turističkih tura u Kopenhagenu, a ako želite da ga posetite, najbolje je da karte rezervišete dan ranije, zbog velike gužve.

Izvor: YouTube