Prirodne ljepote zapadne Hercegovine nešto su o čemu nema velika spomena. Dok se ispričaju sve priče o stereotipima koji se vežu za ljude sa ovog podneblja, objasni društveno politički kontekst, ekonomski fenomeni iz protekla dva desetljeća ili priče o katoličkom svetištu u Međugorju, ne ostane toliko vremena i prostora za par pravih dragulja koje ovaj dio naše države ima.

Vodopad Koćuša, najbolji je primjer toga. Velika većina Mostaraca koji žive samo sat vremena vožnje od ove prirodne atrakcije nije ni čula za Koćušu, a tek da je iskoristila jedan dan da ga posjeti. Za druge i udaljenije dijelove BiH ne treba ni spominjati. Zapadna Hercegovina vrijedna je istraživanja, a rijeka Trebižat takva da bi negdje drugo bila okosnica privrednog razvoja.

Trebižat koji je rijeka sa devet imena, iznad vodopada Koćuša zove se Mlade, a ispod tek dobija ime po kojem ga najbolje znamo. Slap se nalazi u selu Veljci, dvanaest kilometara daleko od Ljubuškog, uzvodno od naselja Vitina, skoro na samoj granici sa Hrvatskom. Solidno je obilježen i nećete imati problema da ga pronađete.

Koćuša impresionira prije svega svojom širinom od preko pedeset metara koja sa pet metara visine slapa čini impozantnu vodenu kulisu. Kad stojite na obali imate dojam da je vodeni zid svuda oko vas, čujete zaglušujuću buku i iz unutrašnjosti osjećate hladan zrak kojeg priroda nosi sa sobom. Ovakve vodene oaze idealna su mjesta za rashlađenje od vrelih hercegovačkih ljeta, od dana kakav je bio i onaj kad je naša ekipa krstarila ovim dijelom Bosne i Hercegovine.

Voda pada preko sedimentnih ili sedrenih stijena, koje priroda stvara stoljećima i sve izgleda kao iz kakve bajke. Kad nije sezona suša i Trebižat bude bogatiji vodom tada je i slika koju vidite još atraktivnija. Idiličnom ugođaju zelenila, stijena i vode pridonose i građevine iz nekog drugog vremena, koje i danas na Trebižatu nesmetano rade – mlinice i stupe.

Igor Džajić sa svojom porodicom uz sami vodopad drži lijep ugostiteljski objekat nazvan Prirodni vodeni park Koćuša, prostor su iznajmili i krenuli sa investiranjem i uređivanjem. Zadivljen prirodnim okruženjem želi ponuditi gostima ono što ide uz ljepotu i mir.

“Priroda je napravila svoja, a mi treba da se potrudimo da budemo dostojni ovog svega. Kravice su konkurencija, ali je kod nas prozračnije i čistije, ljepši je prilaz. Uložili smo dosta u infrastrukturu, parkinge, trudimo se. Još to nije sve kako smo planirali, ali ide ka boljem”, govori nam Džajić naglašavajući da je najveći broj posjetitelja iz Hrvatske, posebno iz obližnjeg Vrgorca, Metkovića, Imotskog, kao i opština ovog dijela Hercegovine, ne krije da bi volio da ovaj dragulj otkriju i šire.

Vodopad Koćuša, kao i cijeli prirodni ambijent u ovom dijelu naše zemlje na granici sa Hrvatskom vrijedi bar toliko koliko jedno je zaustavljanje i skretanje sa glavnog puta koji od mora vodi prema unutrašnjosti zemlje. Sigurni smo da nećete požaliti.