Ljubitelji zimskih sportova se nevoljko prisjećaju kraja prošle zimske sezone kada su evropska skijališta predstavljala izvor zaraze koronavirusom, zbog čega se sada sa naročitim oprezom razmatraju planovi za predstojeću zimsku sezonu na evropskim planinama.

The Irish Times piše da Njemačka, Francuska i Italija tokom predstojeće skijaške sezone žele držati svoja skijališta zatvorenim, dok Austrija, koja znatne prihode ubire od zimskog turizma, to ne želi.

Skijališta su spremna. Netaknuti, blistavi snijeg leži na obroncima doline Paznaun u Austriji, na 2.100 metara nadmorske visine, ali niko od domaćina još uvijek ne zna kada će stići prvi posjetitelji.

Prošle godine se u ovo doba okupilo blizu 21 hiljada ljudi na spektakularnom događaju “otvaranja vrha planine”, gdje je goste zabavljao rock bend Seeed. Godinu poslije je to mjesto na lošem glasu.

Covid-19 je sredinom marta, nakon otvaranja, divljao kroz selo Ischgl u kojem se nalazi ski resort, a hiljade turista koji su se vratili sa zimskog odmora, od Islanda do Izraela, bilo je pozitivno. Najmanje 32 osobe su preminule.

Andreas Steibl, turistički direktor u Ischglu, kaže da je grad – koji živi od posjetitelja zimskih sportova – naučio lekciju. Uložili su više od 700 hiljada eura u mjere zaštite, što je išlo “daleko dalje od vladinih propisa”.

Uživali su u ljetnoj sezoni bez infekcija, ali žele nastaviti sa istim pristupom i “učiniti sve kako bi priuštili maksimalnu zaštitu i pružili našim gostima sigurno i opuštajuće iskustvo odmora”.

No, nisu svi poput Austrijanaca uvjereni da ovogodišnja zimska sezona na evropskim skijalištima može započeti normalno.

Italijanski premijer Giuseppe Conte u utorak je poručio svojim sugrađanima da izbjegavaju skijališta tokom božićnih blagdana, obrazloživši da neće pronaći lako rješenje i da će pokušati ponovo.

Nekoliko sati kasnije je francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio da će popularne francuske planine biti zabranjene do Nove godine i da će se otvoriti u januaru samo ako uvjeti budu “povoljni”.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je također kazala kako je vjerovatna skromnija zimska sezona na skijalištima.