Iako je Nepal pravi raj za ljubitelje adrenalina i planinarenja, ipak su pojedine planine u ovoj zemlji nedostižne i za najhrabrije planinare. Jedna od najpoznatijih je Machhapuchhare s najvišim vrhom od 6.993 metra nadmorske visine, na koju je zabranjeno penjanje.

Machhapuchhare, što u prijevodu znači “riblji rep”, je kultna planina u himalajskom lancu Annapurna u središnjem Nepalu, koji sadrži tri od 10 najviših svjetskih planinskih vrhova. Ipak, Machhapuchhare izgleda potpuno izolirano među ostalim vrhovima, uprkos svojoj skromnijoj visini.

Pojedini planinski vrhovi u Nepalu prelaze visinu od 8.000 metara. Na ovoj listi je i grandiozni Mount Everest, na granici između Nepala i Kine, čiji vrh dostiže 8.848 metara nadmorske visine.

Ipak, iako se najviša tačka Machhapuchharea smjestila na 6.993 metra nadmorske visine, geografski položaj planine pruža zapanjujući pogled na njen vrh s bilo koje strane svijeta i velike udaljenosti. Vrh Machhapuchharea uzdiže se poput dvostrukih tornjeva koji se uvijaju jedan u drugi, a pridružuje im se i oštri greben.

Međutim, penjanje na Machhapuchhare je zabranjeno, što je rijetkost u zemlji poput Nepala, u kojoj cvjeta planinski turizam. Glavni “krivac” za ovu zabranu je potpukovnik James Owen Merion Roberts koji je preminuo 1997. godine, u narodu poznat kao Jimmy Roberts.

On je bio proslavljeni oficir britanske vojske koji je umnogome doprinio razvoju planinskog turizma u Nepalu. Imenovan je za prvog vojnog atašea u Nepalu 1958. godine, a svoj položaj, strast i znanje o Himalajima iskoristio je za otvaranje udaljenih planina za komercijalno planinarenje, što je danas industrija koja je u znatnoj mjeri doprinijela nepalskoj ekonomiji i lokalnim zajednicama.

Roberts je organizirao prvu ekspediciju na Machhapuchhare 1957. godine. Međutim, njegov tim morao je prekinuti uspon zbog lošeg vremena, samo 45 metara ispod vrha. Nakon ekspedicije Roberts je uputio prilično nekarakterističan zahtjev vladi Nepala – da se zabrani uspon na Machhapuchhare. Vlada je prihvatila njegov zahtjev te je uspon na Machhapuchhre danas zabranjen zbog vjerskog značaja planine.

Planina Machhapuchhre važi za svetu planinu među lokalnim stanovništvom i smatra se svetim mjestom boga Šive. Niko nikada nije uspješno stigao do vrha Machhapuchhre, a jedini poznati pokušaj je bila upravo britanska ekspedicija iz 1957. godine.