Više od 200 turista iz brojnih zemalja Evrope i svijeta provozalo se danas turističkim Rotary vozom kanjonom rijeke Une.

14. put sa željezničke stanice u Bihaću jutros je krenuo tradicionalni turistički Rotary voz Smaragdnom dolinom rijeke Une. Tokom cijelog dana, prateći Unsku prugu, putnici su učestvovali u obilasku najmlađeg zaštićenog područja u BiH, smještenog na 19.800 hektara vrijednih prirodnih osobitosti, iznimne ljepote i bogate kulturno-historijske baštine.

Četvrtu godinu, bajkovito putovanje dolinom rijeke Une organizirao je Nacionalni park Una u saradnji sa Rotary klubom iz Bihaća.

“Naš cilj je promocija Nacionalnog parka i ovo turističko putovanje to zaista i jeste s obzirom na sve probleme birokratske prirode, jer dvije države nisu još uspostavile saobraćaj međusobno, a i dalje ne postoji turistički voz na relaciji Bihać-Martin Brod. To, u suštini, i jeste naša primarna intencija – da dobijemo jednu kompoziciju vlaka na željezničku stanicu u Bihaću, kako bi turističke agencije komercijalno mogle da rade svoj posao, odnosno da pune ovakve ture”, kazao je Amarildo Mulić, direktor Nacionalnog parka Una.

Prema njegovim riječima, Rotary voz vrši jedinstvenu promociju nacionalnog parka, domaćih vrijednosti, turističke ponude Grada Bihaća i Unsko-sanskog kantona.

“Isto tako, ovaj voz predstavlja našu namjeru da potaknemo i podsjetimo nadležne koji su zaboravili –da Unska pruga postoji i da može da bude stavljena u funkciju, ako ništa drugo, onda bar u ovakvu vrstu turističkih ponuda”, istakao je Mulić.

Rotary turistički voz postao je svojevrsni turistički brend Krajine i Nacionalnog parka Una, a proteklih godina u vozu se nalazilo 150-200 učesnika, što je i maksimalni kapacitet kompozicije voza.

“Danas je bilo 226 putnika u vozu i to je najveća brojka u vozu do sada. Sa nama su bili gosti iz desetak zemalja Evrope, odnosno iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Italije, Austrije, Njemačke, Švicarske, Češke, Slovačke, Mađarske, pa čak i SAD-a”, rekao je Mulić.

U Rotary vozu danas su sjedili i brojni ugledni zvaničnici, a specijalni gost bio je Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske, sa svojim saradnicima. Pored toga, učesnici Rotary voza bili su i mnogi biznismeni iz regiona i Evropske unije koji su uvezani kroz sistem Rotary klubova, pa je, pored promocije, Rotary voz bio polazna tačka za mogućnost daljnjeg povezivanja kada je u pitanju privreda, ulaganje i razvoj.

S obzirom na veliko interesovanje posjetilaca, turista i građana, iz Uprave Nacionalnog parka Una odlučili su da ove godine organizuju i 15. Rotary turistički voz, koji će voziti idućeg mjeseca, tačnije 19. avgusta.