Nakon 26 godina današnje obilježavanje Dana grada Sarajeva bit će posebno za njegove građane, ali i sve goste koji će doći iz cijelog svijeta. U 11 sati Trebevićka žičara će s polazne stanice ponovo krenuti prema Trebeviću, kao što je to bilo i davne 1959. godine, a svi prisutni ljepote glavnog grada BiH moći će posmatrati iz zraka.

Čast da se prvi provoza žičarom imat će Edmond Offermann koji je donirao blizu četiri miliona eura te tako jednim dijelom omogućio da se ovaj simbol Sarajeva ponovo vrati građanima i Trebeviću. Društvo će mu praviti i supruga Maja, a od 14 sati svi građani će moći uživati u besplatnoj vožnji. Neki će tek stvarati nove uspomene, dok će za onima koji su zapamtili i prvu žičaru ta vožnja zapravo probuditi davna sjećanja.

Sarajevo je 6. aprila 1945. godine oslobođeno od fašizma, a 1992. godine je počela opsada grada koja je trajala 1.425 dana. Upravo ta 1992. godina je vezana i za Trebevićku žičaru kada je usred ratnih dejstava njen rad prekinut, uništene kabine, a građanima Sarajeva osim nje oduzeti i osnovni uslovi za život.

Prva žrtva opsade Sarajeva bio je Ramo Biber koji je poginuo dok je čuvao Trebevićku žičaru. Ubijen je 2. marta 1992. godine na radnom mjestu kao zaposlenik preduzeća GRAS i osiguravao je žičaru kada je grupa naoružanih ljudi počela opkoljavati Gornju stanicu.

S Ramom u društvu bio je i strojar Abdulah Rizvanović koji je uspio preživjeti bježeći od neprijatelja, ali Ramina sudbina je bila drugačija. Snaga ga je izdavala, a neprijatelji su ga sustigli i kukavički mu oduzeli život pucajući mu u sljepoočnicu. Pronađen je u blizini sedmog stuba Trebevićke žičare.

S obzirom na to da je Ramo herojski branio Trebevićku žičaru, Gradski vijećnici su donijeli odluku da Gornja stanica nosi njegovo ime. Tako će danas nakon prve vožnje biti otkrivena spomen-ploča u njegovu čast.

Opsada Sarajeva i agresija na BiH koja je trajala četiri godine sa sobom je odnijela mnoge ljudske žrtve. Ubijeno je 11.500 ljudi, od toga 1.601 dijete.

Ispaljivano je više od 300 granata dnevno, a najmanje 50.000 osoba je ranjeno tokom granatiranja. Zbog toga je 6. april jedan od najznačajnijih datuma u historiji Sarajeva, ali i BiH, jer sve ljudske žrtve i brojni gubici zapravo su podsjetnik da se svake godine ovom datumu daje veći značaj.

Po završetku rata su BiH kao i njen glavni grad bili opustošeni, međutim, nakon 22 godine naša država je postala regionalni centar, a Sarajevo jedan od najposjećenijih turističkih gradova.

S obzirom na multikulturalnost koja je oduvijek krasila Sarajevo, ovaj grad je kroz historiju nazvan evropski Jeruzalem i smatran je fenomenom, jer na njegovom području egzistiraju kulturološke razlike četiri monoteističke religije, a upravo taj spoj različitosti čini ga jedinstvenim i privlačnim za turiste.

I nakon ratnih dešavanja ta različitost je opstala, a stari dio grada je najbolje predstavlja. Na tom području se spajaju osmanska i evropska civilizacija, a na maloj razdaljini se nalaze Careva i Begova džamija, Katedrala, Stara pravoslavna crkva i Aškenaška sinagoga.

Taj mozaik kultura kao na dlanu će biti predstavljen svim građanima i posjetiocima Sarajeva, jer će u njegovoj panorami uživati prolazeći žičarom kroz mahale po kojima je Stari Grad i prepoznatljiv.

O značaju Trebevićke žičare bi se moglo govoriti iz različitih aspekata. Kao infrastrukturni i turistički projekt važna je za razvoj grada i države, a s druge strane ima emotivni značaj za sve građane koje lijepa sjećanja vežu uz nju.

Svojim radom ponovo će oživjeti Trebević koji je oduvijek bio najbliže i omiljeno izletište Sarajlija, jer se sa njega uvijek pružao prelijep pogled na grad, a svi oni koji su ga posjećivali mogli su uživati u čistom zraku koji je često bio potreba jer se Sarajevo oduvijek borilo sa zagađenošću.

Mnogi građani su dolaskom na Gornju stanicu uživali pijući kafu u restoranu Vidikovac, a brojne fotografije Sarajeva i Trebevićke žičare su nastale upravo na tom mjestu. Povodom obilježavanja Dana grada Sarajeva bit će otvorena izložba “Uspomene” u ulici Sarači, na kojoj će biti izložene fotografije građana nastale u tom periodu, a od njih će biti izabrane tri najbolje.

Još jučer je u Vijećnici gradonačelnik Skaka najavio da će od danas Trebevićka žičara biti na raspolaganju građanima Sarajeva te da će se u naredne dvije godine raditi na tome da se uz nju izgrade svi propratni sadržaji koji će poboljšati turizam glavnog grada BiH.

Pozvao je sve građane da uz bogat program svečano obilježe 6. april jer Trebević ponovo silazi u grad.