Turistički radnici su razočarani Odlukom Vijeća ministara BiH o uslovima za ulazak stranaca u BiH jer će , kako kažu, produbiti krizu u sektoru turizma.

U BiH, bez PCR testa, mogu ući samo državljani Hrvatske, Srbije i Crne Gore, a svi ostali stranci moraju imati negativan PCR test.  Ugostitelji, hotelijeri, prevoznici, turistički vodiči nadali su se i ukidanju viza za  građane Velike Britanije, Saudijske Arabije i Irske kako bi djelomično pokrili dosadašnje gubitke u poslovanju.

Turistički radnici traže ukidanje obveznog PCR testa za strance koji su vakcinisani minimalno 15 dana prije ulaska u BiH i ukidanje PCR testa za strance koji su preboljeli COVID-19, uz predodžbu dokaza. Jedan od zahtjeva je i da se djeci do 15 godina omogući ulazak u BiH bez testiranja. Kako kažu,  procedure ulaska stranaca bi trebalo pojednostaviti da ne bi došlo do kolapsa u sektoru turizma, što bi imalo posljedice i na sveukupnu ekonomsku situaciju u zemlji.

Osobe koje su vakcinisane ili prebolovale korona virus još ne mogu ući u zemlju bez negativnog PCR testa. Turistički radnici očekuju da Vijeće ministara BiH ponovo razmotri uslove ulaska stranaca u BiH.  Osim za ublažavanje viznog režima i drugih uslova, Udruženje turističkih privrednika se zalaže i za formiranje državnog ministarstva turizma kako bi lakše rješavali navedene probleme.