Dok u našim krajevima početak septembra asocira na jesen i neke tmurnije dane, u Holandiji ovaj mesec predstavlja najšareniji period godine. Razlog za to je Bloemencorso ili parada cveća koja se održava prve nedelje svakog septembra na ulicama grada Zunderta pod imenom Korzo Zundert, ali i u drugim gradovima širom ove zemlje.

Šta je to parada cveća?

Parada cveća predstavlja tradiciju dugu više od osamdeset godina, s obzirom na to da je prvi događaj ove vrste održan davne 1936. godine. Sastoji se u pravljenju i prezentovanju neobičnih skulptura od cveća, a u proseku se za ove potrebe potroši oko četiri miliona dalija, čiji je Holandija najveći izvoznik.

Zanimljivo je to što su kreatori cvetnih skulptura isključivo volonteri podeljeni u timove koji se takmiče u izradi najzanimljivijih oblika i figura. Pripreme počinju još u maju, a završavaju se u prvim septembarskim danima kada ovaj, iako mali grad biva prepun zainteresovanih turista. Parada u Zundertu je ove godine održana 2. i 3. septembra.

Kakva je veza između slavnog Van Goga i Zunderta?

Osim po manifestaciji cveća, Zundert je još poznat i kao rodni grad Vinsenta Van Goga i zbog toga predstavlja nezaobilaznu destinaciju za poštovaoce čuvenog slikara. Neretko su mnogi događaji, uključujući i Korzo Zundert, inspirisani upravo njegovim likom i delom. Posetioci Zunderta mogu pešačkim ili laganim biciklističkim turama da obiđu slikarev dom, školu, crkvu i sva druga mesta iz kojih je slavni umetnik crpeo inspiraciju.

Ukoliko septembar provodite u Holandiji, imaćete priliku da posetite i cvetnu paradu u Lihtenvurdu, 9. septembra. Ako ste ipak daleko od ovih veselih destinacija, nema razloga za tugu, jer će vas Holandija uvek dočekati sa mnogo boja i cveća, kad god odlučite da je posetite.