Plovidba severnim Atlantikom u okolini Norveške svakako nije za one sa slabim srcem. Ne možemo da poreknemo da prizor duž obale zaista ostavlja bez daha, jer pruža pogled na bezbroj prelepih fjordova, uvala  i ostrva. Međutim, pravu nevolju moreplovcima zadaju jake morske struje koje u kombinaciji sa reljefom prouzrokuju veoma nezgode talase.

Nemirne vode u okolini grada Stada, često su uzrok jakih oluja koje traju i do 100 dana godišnje. Od sredine prošlog veka u ovim vodama je život izgubilo preko 30 osoba. Moreplovci često ne želeći da rizikuju svoje živote, stoje usidreni i po nekoliko dana, dok se oluja ne smiri.

Upravo iz tog razloga, Norveška planira da izgradi 1.700 metara dug tunel za brodove, koji će moreplovcima olakšati plovidbu kroz stenoviti deo obale. Izgradnja ovog tunela, koji će biti 49 metara visok i 36 metara širok, bi trebalo da bude završena do 2023. godine. Procene stručnjaka kažu da je za ovakav poduhvat neophodno izdvojiti 314 miliona dolara.

Kako bi se probio tunel kroz koji će moći da prolaze teretni i putnički brodovi, neophodno je minirati čak 8 miliona tona stena. Iako je ovo prilično ozbiljan poduhvat, ne sumnjamo u njegovu uspešnost. Po završetku izgradnje, tunel će biti jedini ove vrste na svetu, a Norveška će dodatno ojačati svoju poziciju jedne od najboljih zemalja na planeti po tehnologiji izrade tunela.