Uprkos početku vakcinacije, pandemija koronavirusa i dalje je daleko od kraja. Ipak, mnogi se ljudi na svijetu nadaju kako će u ovoj godini biti mnogo više prilika za putovanja koja su mnogima najviše nedostajala u 2020. godini.

S obzirom da brojne svjetske države i dalje imaju različit pogled na pandemiju koronavirusa, a samim tim i različite mjere zaštite, iz ove perspektive jako je teško planirati putovanja u 2021. godini, međutim, ako države krenu sa masovnijom vakcinacijom stanovništva, moguće je očekivati i otvaranje granica i samim tim veliki broj turista. Ukoliko do toga dođe, ovo su neki od najzanimljivijih dijelova svijeta koje možete posjetiti u ovoj godini.

Antarktik

Kontinent koji je i dalje na vrhu liste želja mnogih putnika iako iza sebe krije mnoštvo opasnosti. Upečatljiva nepregledna bjelina, voda, i rijetke životinje, zaista su iskustvo koje se može doživjeti jednom u životu, a s obzirom da će se sa ovog kontinenta krajem godine jedino moći vidjeti potpuno pomračenje Sunca, mnogi će turisti htjeti doživjeti to iskustvo.

Kanada

 

Ljubitelji prirode koji posjete ovu zemlju, uživat će u planinama, vodopadima i brojnim šumama koje Kanada nudi. Ukoliko vas više interesuje noćni život, klupska scena u Montrealu, Torontu i Vancouveru pravo je mjesto za vas, a i manji gradovi poput Edmontona i Calgaryja imaju šta ponuditi turistima.

Disney parkovi

Kada bi djeca odlučivala, svaki porodični odmor uključivao bi posjet Disneyjevim tematskim parkovima širom svijeta. Disneyjevi parkovi su tokom 2020. godine doživjeli brojne transformacije, a brojne inovacije bit će zvanično predstavljene tokom 2021. godine što je svakako razlog više da se i posjete.

Dubai

Za razliku od većine zemalja, putovanje u Dubai kada je u pitanju koronavirus, sigurnije je nego ikada. Dubai trenutno prima gotovo sve globalne putnike, a najveća aviokompanija nudi besplatno zdravstveno osiguranje. Neki od luksuznih odmarališta kao što je Atlantis, ponudit će svojim turistima besplatan test na koronavirus ukoliko ostanete pet ili više dana u ovom gradu.

Egipat

Država nevjerovatne historije i kulture u ovoj godini očekuje značajniji broj turista. Ukoliko uzmemo u obzir činjenicu da će se neki od najslavnijih egipatskih artefakata ove godine naći u Velikom egipatskom muzeju blizu piramida u Gizi, Egipat može mnogima biti idealna destinacija za provesti odmor u 2021. godini.

Novi Zeland

Za razliku od ogromnog dijela svijeta, Novi Zeland je imao jedan od najuspješnijih odgovora na pandemiju koronavirusa što mu u samom početku daje značajnu prednost u odnosu na ostale destinacije. Pored toga, prirodna bogatstva koje Novi Zeland može ponuditi definitivno su razlog za posjetu ovoj državi.

Meksiko

Za razliku od susjednog SAD-a, Meksiko je kroz 2020. godinu imao mnogo “slobodniji” pristup rješavanju pandemije pa je tako većim dijelom godine aviosaobraćaj u ovoj državi funkcionisao kao u vremenima prije pandemije. Zahvaljujući takvom načinu borbe protiv koronavirusa, Meksiko bi mogao najviše profitirati od 2021. godine, a prirodne ljepote, fenomenalna obala, samo su neki od razloga za posjetu ovoj zemlji.

Urugvaj

Južnoamerička zemlja koja je za razliku od Argentine i Brazila imala značajno manji broj slučajeva zaraze koronavirusom. Iako je, zbog mnogo većeg promovisanja susjednih zemalja, Urugvaj i ne baš toliko popularan kod turista, u ovoj zemlji se zaista ima mnogo toga za vidjeti. Fantastične pješčane plaže, brojna odmarališta, gostoljubivi domaćini, vinogradi i živopisna arhitektura urugvajskih gradova oduševit će svakoga ko namjerava godišnji odmor provesti na ovoj lokaciji.

Japan

Pandemija je, nažalost, odgodila Olimpijske igre koje su se trebale održati u Tokiju 2020. godine. Zbog toga, ova godina, ukoliko se sve bude odvijalo prema planu, mogla bit postati jedna od značajnijih kada je u pitanju japanski turizam. Odgođene Olimpijske igre počet će u Tokiju 23. jula 2021. godine, a ukoliko do tada većina populacije bude vakcinisana, brojni turisti moći će uživati u kulturi, hrani i svemu što ova zemlja na istoku nudi.

Italija

Iako je ova evropska zemlja u 2020. godini svima ostala u pamćenju po izuzetno velikoj stopi smrtnih slučajeva zbog koronavirusa, mnogi se nadaju kako će nova godina donijeti i manji broj zaraženih što će ponovno Italiju učiniti jednom od najpoželjnijih turističkih destinacija. I pored toga, mnogi turistički djelatnici u ovoj zemlji pokušali su iskoristiti vrijeme pandemije kako bi svoje turističke kapacitete unaprijedili te pripremili sve za dolazak turista u novoj godini.