Ako razmišljate o narednoj destinaciji za putovanje, a ne patite od vrtoglavice ili odbojnosti prema visinama, inspiracija bi vam mogli biti zadivljujući pogledi na Zlatni vrh Crvenog oblaka u kineskoj pokrajini Guizhou.

Vrh čini par hramova koji se nalaze na nadmorskoj visini od 2.500 metara na vrhu planine Fanjing, ili na kineskom Fanjingshan, što znači “Planina brahmanske čiste zemlje”. Ova planina je kineski prirodni rezervat, najviši vrh planinskog masiva Wuling.

Smještena je pored grada Tongrena u kineskoj pokrajini Guizhou na jugozapadu zemlje, uvrštena je u ponedjeljak na UNESCO-ovu Listu svjetske baštine.

Njen naziv potječe iz budističkog učenja i smatra se svetom planinom u kineskom budizmu. Ima nadmorsku visinu između 480 i 2.570 metara, a kao rezervat je osnovana 1978. godine.

Fanjingshan se prostire na površini od oko 402 kvadratnih kilometara, a zaštićenim područje obuhvata 372 kvadratna kilometara.

Izolacija ovog područja dovela je do visokog stepena biljne raznovrsnosti sa endemskim vrstama kao što su fanjingshanska paprat i Guizhou rinopitek, te ugrožene vrste kao što su kineski divovski salamander, šumski mošusni jelen i Reeveov fazan. Fanjingshan ima najveću primorsku bukovu šumu u suptropskoj regiji

U ekosistemu Fanjingshana danas se može naći 4395 biljnih, odnosno 2767 životinjskih vrsta.

Kao jedan od najvažnijih šumskih rezervata bukve u Aziji i jedno od svjetskih područja najbogatije golosjemenjačama, na ovoj planini boravi i jedna rijetka vrsta majmuna Rhinophitecus.

Fanjingshan se smatra svetom planinom, to jest mjestom gdje se dostiže prosvjetljenje maitreja budizma. Poslije nekoliko uništenja tokom historije, ali i Kulturne revolucije, tokom osamdesetih godina prošlog vijeka, budizam doživljava preporod. Mnogi stari hramovi su obnovljeni, a izgrađeni novi. U sklopu toga je 2010. godine otvoren “Budistički kulturni park Fanjingshan” sa Zlatnom dvoranom.

Ovo je 13. lokalitet u Kini koji je uvršten na Svjetsku listu prirodne baštine, a ukupan broj lokaliteta svjetske baštine u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta sada iznosi 53.