Zbog krize u turističkom sektoru nastale tokom pandemije, Bali će angažovati više hiljada influensera širom svijeta kako bi besplatno putovali ovim indonezijskim otokom i tako, nadaju se, privukli turiste.

Bali uprkos porastu broja zaraženih koronavirusom želi angažovati 4.400 influensera koji će osim besplatnog putovanja imati “obavezu” i pisati online blogove o prelijepim mjestima koja su posjetili kako bi time privukli veliki broj posjetilaca.

“Koronavirus je nanio težak udarac ekonomiji Balija, društvenom i zdravstvenom sektoru, uključujući turizam”, naveli su iz otočkog odjela za turizam dodajući da je oko 75.000 turističkih radnika ostalo bez posla.

Cilj kampanje je, kako su istakli, promocija “nove ere turizma” u kojoj posjetioci moraju poštovati zdravstvene preporuke o nošenju maski, fizičkoj distanci i redovnom pranju ruku.

Influenseri će uživati u besplatnim putovanjima po Baliju od oktobra do novembra i svoja će iskustva objavljivati na društvenim mrežama u okviru kampanje “Volimo Bali”.

Bali se krajem jula otvorio turistima iz ostalih dijelova Indonezije, a plan otvaranja za strance 11. septembra propao je zbog porasta broja slučajeva zaraze koronavirusom.