U starom dijelu Dubrovnika, na ulazu u Franjevački samostan na glavnoj ulici Stradun, nalazi se kamena sova (ili još i kameni maskeron, jer izgleda poput maske) koja, prema staroj legendi, donosi sreću i ljubav onima koji uspiju stati na nju.

Kamen strši sa zida i nalikuje glavi sove, a postavljen je pola metra iznad zemlje. Gornja površina je ulaštena, a zid iznad je poprimio drugačiju boju zbog činjenice da ga dnevno dotiču hiljade turista.

Prema staroj legendi – ukoliko uspijete skočiti na vrh kamene glave i pritom održite balans posmatrajući zid, u životu će vas pratiti sreća i ljubav. Postoje i one verzije legende prema kojima je potrebno skinuti majicu dok balansirate na sovinoj glavi.

Prema pisanju hrvatskih medija, ovaj dubrovački ritual započeo je zbog nesretne ljubavi. Navodno je mladić dugo pokušavao uspjeti u ovom podvigu kako bi mu se sreća okrenula te je na koncu uspio.

Ovaj kamen je prije nekoliko decenija korišten kao česma kroz koju je ispuštana voda koja se nakuplja na krovu građevine. Međutim, kada su cijevi zamijenjene i voda preusmjerena na drugu stranu – česma je ugašena i sada služi samo kao turistička atrakcija.