Najpopularnije skijalište u Švedskoj, Åre, za razliku od mnogih svjetskih skijališta koja su ostala zatvorena, otvorilo je sezonu skijanja za svoje posjetitelje.

Kako smo saznali od čitatelja, koji tamo trenutno uživaju, u ski centru je sve prilagođeno mjerama zaštite od COVID-19 virusa, a što se tiče skijanja, kažu „čista desetka“.

Skijalište u kojem se trenutno nalazimo zove se Duved i pripada kompleksu u kojem su još povezani Åre i Björnen – naveo je naš sagovornik i dodao da su posjetiteljima na raspolaganju većina staza i skoro svi liftovi i žičare.

Pojasnio nam je da skijaški kompleks ima 89 staza i 46 žičara, ali da nekoliko žičara još nije stavljeno u funkciju.

Åre je ovih dana u funkciji imao 15 od 16 žičara, Duved 7 od 12, Björnen 11 od 12. Gornji dio Åre-a ima 6 žičara, ali se one otvaraju u februaru – kazao nam je i naglasio da u jutarnjim satima gosti skijaju na osmosjedu u ski centru Åre, koji radi od 08:00h do 16:30h, dok ostali kapaciteti vertikalnog transporta rade od 09:30h do 15:00h. Noćno skijanje počinje u 18:00h i traje do 20:00h.

Što se tiče COVID-19 pravila, bitno je držati distancu u redu na žičari. Na liftove i žičare mogu ići skupa osobe koje su došle zajedno, u suprotnom ide po jedno na lift ili na šestosjedu na primjer mogu dvije osobe, ali svako na svom kraju sjedišta.

Redovi su napravljeni kao labirint tako da smo od drugih skijaša, dok čekamo u redu, udaljeni oko dva metra – slikovito nam je opisao i istaknuo da ove sezone ne rade kafići na stazama i da nema after party zabava. Prodavnice rade produženo radno vrijeme kako bi se izbjegle gužve pri kupovini.