Ukoliko planirate da provedete ovo leto na grčkim plažama, trebalo bi da znate da su Grci pooštrili kontrolu na granicama. Naime, turisti koji su krenuli iz Beograda, bili su vrlo neprijatno iznenađeni, kada ih je carinik na graničnom prelazu Evzoni dočekao i počeo da pregleda sve tašne. Pogledajte šta nova pravila nalažu, šta carinik može oduzeti na granici sa Grčkom, a i šta možete preneti preko.

U Grčku bez mlečnih i mesnih proizvoda

Kako je Grčka članica Evropske unije, bitno je znati da je svako unošenje mesa, mleka i mlečnih proizvoda iz zemalja koje nisu članice EU zabranjeno. Što implicira da na letovanje u Grčku ne možete nositi mesne i mlečne proizvode (šunka, viršle, šnicle, mleko, sir, jogurt, pavlaka). Isto tako nije dozvoljeno da nosite kuvana jela i kvarljive namirnice.

Ono što možete poneti jeste sveže voće i povrće – sem kromipra (do nekih 5 kilogarama), zatim do dva kilograma mleka u prahu za bebe ili hrane za bebe, kao i do dva kilograma hrane za kućne ljubimce.

Prenos hrane u vrednosti do 300 evra po putniku

Niko vam ne bi zamerio i da ponesete kečap, makarone, prinač, vodu, sokove, čokoladu, ali sve dok vrednost istih namirnica ne prelazi 300 eura po putniku.

O ovome vas mogu izvestiti radnici iz par turističkih agencija u Beogradu, što je donekle i relativno nov zakon, a sa kojim su se neki upoznali i na teži način.

Grci su od prošle godine uveli rigorozniji zakon koji im dozvoljava da pregledaju prtljag na granici, a potom konfiskuju lako kvarljivu hranu – na osnovu izjave turističke agencije “Omniturs” iz Beograda.

Isto tako , neke od agencija tvrde da nisu naišli ni na jednu žalbu do sada, a propo iste teme.

Svakako, želimo da vas za svaki slučaj pripremimo na sve i u tu svrhu, pripremili smo spisak namirnica koje možete nositi sa sobom na letovanje u Grčku, kako biste sprečili bilo kakvu neprijatnost na granici. PutujSigurno već nudi opšti vodič za to šta smemo preneti preko granice, a evo i najsvežijih informacija za putovanje u Grčku.

Pogledajte spisak šta sve možete preneti

Duvan

U vazdušnom i pomorskom saobraćaju dozvoljeno je nositi:

 • 200 cigareta ili
 • 100 cigarilosa (težino o 3 grama po komadu) ili
 • 50 cigara ili
 • 250g duvana za pušenje.

U drumskom saobraćaju situacija je nešto drugačija:

 • 40 cigareta ili
 • 20 cigarilosa (težine do 3 grama po komadu) ili
 • 10 cigara ili
 • 50 grama duvana za pušenje.

Alkohol

Lica starija od 17 godina u ličnom prtljagu mogu poneti:

 • 1 litar alkoholnog pića sa udelom alkohola većim od 22% ili
 • 2 litra alkoholnog pića sa udelom alkohola manjim od 22%
 • 4 litra vina ili
 • 12 litara piva.

-preuzeto sa sajta Uprava carina.

Životinje

Što se tiče vaših ljubimaca, oni moraju bii čipovani i vakcionisani protiv besnila, kao i da poseduju lekarsko uverenje, a koje je potvrda da nije u pitanju trgovina životinjama.

Biljke

Dozvoljeno je uneti buket cveća, originalno pakovanje semena do 100g i slično.

Divlje životinje

Sam unos divljih životinja moguć je uz podnošenje odgovarajuće dozvole ili potvrde nadležnog tela na graničnom prelazu.

Lekovi

Unošenje lekova za lične potrebe putnika moguće je uz odgovarajuće medicinske dokumentacije (potvrda lekara, prepis istorije bolesti).

Nadamo se da smo vam pomogli ovim tekstom, ugodan put želimo i uživajte u suncu, moru i pesku.