S  ciljem  promocije rijeke Vrbas te predstavljanja i njenih turističkih potencijala, u organizaciji rafting kluba Kanjon te podršku Grada Banja Luka i kompanije Coca-Cola HBC B-H Sarajevo, u subotu je održana 1. turistička regata “Vrbas Banja Luka 2017“.

Regata, vožena na 14 kilometara dugoj dionici od Krupe na Vrbasu do Karanovca, okupila je 200 učesnika i završni je dio ovogodišnjih aktivnosti Inicijative za Čist Vrbas čiji cilj je zaštita i očuvanje rijeke Vrbas te podizanje svijesti o značaju Vrbasa za privredni razvoj svih 14 opština u slivu rijeke. Prvi dio inicijative realizovan je početkom jula, kada su u akcijama čišćenja korita i obala Vrbasa, u opštinama Doni Vakuf, Jajce, Šipovo i Jezero, prikupljene gotovo 4,5 tone čvrstog otpada.

Predsjednik RK Kanjon Aleksandar Pastir je izuzetno zadovoljan ovogodišnjom organizacijom. ”Rafting klub Kanjon je organizovao različite sportske, ekološke i turističke događaje ali ovo je prvi put da organizujemo turističku regatu, otvorenu za sve građane. Učešće u regati je bilo besplatno za sve učesnike, klubove i pojedince. Do sada smo mnogo govorili o bezbjednosti na vodi i tokom ove regate smo primijenili najviše standarde bezbjednosti. Čamcima su upravljali obučeni skiperi, a svi učesnici su imali propisanu opremu i možemo biti zadovoljni kako je sve proteklo. Vrbas je rijeka koja zaslužuje da ima turističku regatu i posebno se zahvaljujem Gradskoj upravi, koja je to prepoznala i kompaniji Coca-Cola HBC B-H koja je kroz Inicijativu Čist Vrbas podržala prvu turističku rafting regatu. Vjerujem da ćemo uspjeti u namjeri da od sada, svakog avgusta, turistička regata bude redovna aktivnost”, naglasio je Pastir.

Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku Gradske uprave Banja Luka, Natalija Trivić, istakla je da je rafting jedan od turističkih brendova Banjaluke i da stalno moramo raditi na njegovoj promociji u okruženju i Evropi. ”Rafting klub Kanjon je naš dugogodišnji partner i Grad podržava njihove aktivnosti, a ono što je još bitnije jeste da klub iz godine u godinu raste i razvija se. Projekat “Čist Vrbas” je samo jedan u nizu koje RK Kanjon organizuje, a Grad Banja Luka će u narednim godinama dosta raditi na razvoju avanturističkog turizma. Grad koji ima rijeku sigurno je veliki izazov za sve one koji vole avanture na vodi, a interes grada je da svakako ima kvalitetan program i turistički proizvod koji će ponuditi onima koji dođu”, rekla je Natalija Trivić.

Organizatori 1. vrbaske turističke regate su i potpisnici Povelje za Čist Vrbas, koju  su u maju 2013. godine, osim gradonačelnika i načelnika lokalnih zajednica u slivu Vrbasa: Banje Luke, Laktaša, Srpca, Kneževa, Kotor Varoša, Mrkonjić Grada, Šipova, Jezera, Donjeg Vakufa, Gornjeg Vakufa – Uskoplja, Bugojna i Jajca, potpisali i predstavnici resornih ministarstava oba entiteta, kao i Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH, Fond za zaštitu okoline i energetsku efikasnost Republike Srpske, te partneri projekta kompanija Coca – Cola HBC B-H d.o.o. Sarajevo, Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP) i Vlada Japana.

Potpisnici povelje su se obavezali da svim raspoloživim sredstvima, aktivno i kontinuirano, djeluju na zaštiti prirode, smanjenju zagađenja i unapređenju kvaliteta vode u slivu rijeke Vrbas.