Turisti koji posjete Tajland sada mogu obavezni dvosedmični karantin provoditi na jahtama.

Vlada se nada da će nova inicijativa donijeti turizmu s jahtama prihod od 58 miliona dolara. Ovaj potez je pokušaj oživljavanja turizma na Tajlandu koji je zadobio težak udarac zbog pandemije koronavirusa.

U januaru je ova zemlja najavila šemu koja omogućava turistima da karantin provedu na golf terenima, a jahte su dio iste strategije.

Tajland se uveliko oslanja na turizam, ali je industrija teško pogođena prošle godine zbog restrikcija uvedenih u cilju sprečavanja širenja koronavirusa.

Program karantina na jahtama će omogućiti turistima s negativnim testovima da provedu obavezni karantin na jahtama ili malom kruzeru u Phuketu.

U program se već prijavljuju oni koji su se dosad bavili turizmom s jahtama, a očekuje se d aće biti prijavljeno oko 100 jahti za testni period. Turisti će morati nositi pametnu narukvicu koja će pratiti njihovu temperaturu, krvni pritisak i lokaciju. Uređaji mogu slati informacije i s mora u raidjusu od 10 km.

Tajland je nakon zabrane dolaska stranih turista u martu prošle godine u oktobru postepeno počeo otvarati svoje granice. Prošle sedmice je ministarstvo za turizam predložilo plan karantina na popularnim turističkim lokacijama uključujući odmarališta na plažama. Ovaj plan će se početi realizovati u aprilu i maju u Phuketu, Krabiju i Chiang Maiju.