U ovim izazovnim vremenima kada je pandemija korona virusa znatno omela sport, usporila ili onemogućila brojne timove i sportiste da nesmetano sprovode pripreme za nadolazeće sezone, Skijaški klub Naš Tim odlučno nastavlja sa svojom misijom razvoja alpskog skijanja i stvaranja uslova za razvoj vrhunskog sporta i vrhunskih takmičara u Bosni i Hercegovini.

U cilju daljnje afirmacije alpskog skijanja u našoj zemlji, u sezoni 2019/2020 Skijaški klub NAŠ TIM započeo je saradnju sa višestrukim svjetskim šampionom Ivicom Kostelićem te organizovao trening kampove i edukativne radionice za takmičare uzrasta do 16 godina koji su realizovani na austrijskim glečerima, a kasnije krunisani Ivicinom dolaskom na Bjelašnicu, gdje je upoznao naše prirodne i tehničke resurse.

Ove godine saradnja sa Ivicom Kostelićem se nastavila, novim ciklusom priprema mladih skijaša na austrijskom Hintertuxu. Kroz trening kampove, takmičari, kao i trenerski kadar, imaju priliku upoznati metode tehničkih, fizičkih i mentalnih priprema alpskih skijaša direktno kroz znanje, ekspertizu i lična iskustva Ivice Kostelića. Ivica je i ovaj put potencirao raznolikost treninga kroz različite staze, različite vremenske uslove, ali i intenzitet i dinamičnosti treninga, ističući da manje skijaške nacije moraju trenirati drugačije i više ukoliko žele da se približe velikim skijaškim silama poput Austrije, Švicarske i Italije. Definicija drugačijeg treninga se može ogledati u uvođenju novih tehnologija, nove opreme, novih saznanja ili pak u značajnom povećanju obima treninga ukoliko mogućnosti ne dozvoljavaju da novim tehnologijama pariramo najvećima.

Uz Ivicu program vodi i najbolji bosanskohercegovački trener Rejmon Horo, učesnik olimpijade u Albertvillu, član omladinske reprezentaciji Jugoslavije i jedan od najcjenjenijih nekadašnjih takmičara u BiH skijanju. Rejmon je svoju takmičarsku karijeru nastavio kao trener ski klubova u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi, a u proteklih nekoliko godina bio je glavni trener Elvedine Muzaferije.  Uz Rejmona program priprema vodi i Hidajet Alić, donedavni takmičar i reprezentativac BiH, koji prenosi svoja iskustva mlađim takmičarima.

Pojačanje trenerskog tima vračanjem naših iskusnih kadrova u Bosnu i Hercegovinu, te saradnja sa Ivicom Kostelićem, dio su dugoročnog programa koji ima za cilj vraćanje naše zemlje na svjetsku skijašku mapu kroz stvaranje kvalitetnih takmičara te afirmaciju i popularizaciju naših skijališta.   Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, prepoznaje važnost afirmacije i popularizacije zimskih sportova u BiH te i ove sezone nastavlja pružati podršku razvoju skijanja u Bosni i Hercegovini.

„Pandemija je značajno uticala na mogućnosti putovanja i treninga naših takmičara i iznimno smo sretni jer smo takmičarima uspjeli omogućiti normalan trenažni proces do sada. Sve pripreme se odvijaju u skladu sa preporukama i mjerama koje nalaže austrijska vlada. Iskreno se nadamo da će i naša skijališta u ovoj sezoni uspjeti nesmetano funkcionisati uz pridržavanje svih mjera koje zahtijevaju nove okolnosti.“ istakao je Jasmin Mehić, predstavnik Skijaškog kluba Naš Tim.