Nekoliko sedmica nakon što je dijagnosticiran prvi slučaj koronavirusa u Nizozemskoj nastupio je i karantin u ovoj zemlji. Zatvoreni su kafići i škole, a u glavnom gradu Amsterdamu život je potpuno stao.

Lokalno stanovništvo kaže da je na ulicama vladao mir koji nisu doživjeli godinama. Naime, u posljednjem desetljeću Amsterdam je postao užurbano i haotično mjesto koje godišnje posjeti gotovo devet miliona turista.

Suveniri i sjemenke konoplje prodavali su se u prodavnicama u centru grada, a prodavali su i vafle. Sada su ove prodavnice zatvorene zbog ekstremnih poskupljenja i nedostatka kupaca.

Lokalno stanovništvo je sve više počelo izbjegavati najljepši dio svog grada: centar grada je polako umirao tako da je vlada prestala promovirati cijeli Amsterdam kao turističku destinaciju.

“Vozila sam se biciklom čak i kroz crveno svjetlo, niz njegove uličice i preko uskih mostova. Praznina je otkrila pravu ljepotu ovog kraja, a nijednom nisam morala pozvoniti. Na kraju sam se uputila kući, ulicom koja je u normalnim uvjetima bila toliko prometna da je bilo nemoguće ovim dijelom neometano prolaziti. Oči su mi zasuzile. Vrsta duboke emocije koju dugo nisam osjetila: ljubav prema rodnom gradu”, kazala je Katja Brokke iz Amsterdama.

I nije sama. Mathys van Abbe, koji živi na brodu na Oudeschansu, širokom kanalu blizu četvrti crvenih fenjera, osjeća isto.

“Prije korone područje Nieuwmarkt i četvrt crvenih svjetala obično bi preplavili turisti, posebno posljednjih nekoliko godina. Posvuda je bilo smeća i bilo je stresno i gotovo nemoguće voziti se biciklom određenim ulicama. E sada nam je taj dio slobodan i tek sada vidimo koliko je grad lijep. Imam više kontakata sa svojim komšijama. Kanali su čišći nego ikada, a priroda buja. Nema više buke, ostaje samo mir”, kazala je Abbe.

U gradu je sada sve čišće, tiše i urednije. Iako Abbe živi u relativno mirnom mjestu, ostali koji žive usred turističkih žarišta svakodnevno su se morali suočavati s ogromnim brojem posjetitelja.

Eva de Vos ima kuću pored kraljevske palače na trgu Dam. Prije karantina kazala je da gotovo nije mogla hodati po trotaru od turista, a sada može čak i parkirati bicikl ispred svoje kuće.

“Svakodnevno je pored naše kuće prolazilo oko 30.000 ljudi. Noću je bilo veoma bučno. Susjedstvo je sada čišće, mirnije i urednije”, kazala je.

Jedino što predstavlja problem jeste što zbog smanjenog broja tursita mnoge trgovine bankrotiraju. Postalo je jasnije nego ikada da se život u centru grada vrtio oko turista.

“Amsterdam više nije Amsterdam. Mnoge su trgovine zatvorile vrata. Nedostaje mi živost na ulicama. Naravno, volim vidjeti turiste koji će nam se vratiti kada sve ovo završi, ali bilo bi dobro da ih bude upola manje”, kazala je De Vos.

Kuća Anne Frank u 2019. godini dočekala je 1,3 miliona posjetitelja, 108.000 mjesečno no otkako je zatvorena doživljava velike posljedice.

“Devedeset dva posto naših posjetitelja bili su turisti. Budući da smo neovisni muzej možete zamisliti koliko su nam važni posjetitelji. Trenutno nemamo nikakvih prihoda, ali 1. juna ponovo ćemo se otvoriti”, kazao je PR muzeja Maatje Mostart.

Muzeji poput kuće Anne Frank nisu jedina mjesta koja su zatvorila svoja vrata.
Nik Poldervaart, suvlasnik Café de Kroegtijger, smješten u turističkoj ulici Zeedijk, bio je prisiljen prestati posluživati ​​pivo svojim kupcima.

“Srećom imamo redovne posjetitelje, ipak 20-30 posto naših posjetitelja bili su turisti. Kada se prvog juna ponovo otvorimo, morat ćemo puštati samo 15-20 osoba zbog socijalne distance koja se mora ispoštovati. Osim toga, morat će se vršiti rezevacije. Nadam se da ćemo u roku od dva mjeseca ponovo stati na noge”, kazao je.

Drugo posebno turističko mjesto je cvjetna tržnica u Amsterdamu, blizu mjesta na kojem Jacqueline Tas živi već 20 godina.

“Kad sam došla živjeti ovdje, iza ugla je bila trgovina sa sirom, mesnica, prodavnica sa zelenilom, ribarnica i kiosk gdje sam mogla kupiti novine. Sada su sve trgovine zatvorene. Ovaj dio grada je bio toliko pretrpan turistima da sada zaista uživam u miru”, kazala je.