Glavno bečko postrojenje za pročiščavanje otpadnih voda “ebswien hauptkläranlageGes.m.b.H” u gradskom okrugu Simmering ove godine počinje sa intenzivnim građevinskim radovima na rekonstrukciji postrojenja, a krajnji cilj je ekonomska nezavisnost ovog preduzeća.

Postrojenje veličine Vatikana treće je najveće ove vrste u Evropi nakon Londona i Pariza, a to podrazumijeva i velike i skupe troškove održavanja. Jedan procenat ukupne bečke potrošnje struje potrebno je za rad ovog postrojenja, a grad godišnje izdvaja 80-84 miliona eura za njegov rad.

Nakon što je gradsko vijeće 2012. godine prihvatilo projekat rekonstrukcije postrojenja i investiciju od 248 miliona eura, počele su pripreme za sanaciju koja će značiti samostalnu proizvodnju električne energije sagorijevanjem otpada nastalog pročišćavanjem voda.

Kraj rekonstrukcije predviđen je za 2020. godinu od kada će i emisija ugljen-dioksid ekvivalenata biti godišnje umanjenja za 40.000 tona.

Srce ovog građevinskog poduhavata čini šest bioloških tornjeva prečnika od po 30 metara u koje će biti otpreman mulj iz pročišćene vode. U tornjevima će u stalnom pogonu biti mješalice koji će materijale u spremnicima dovoditi do isparavanja. Njihova gradnja počinje ove godine. Paralelno s ovim novim objektima vršit će se rekonstrukcija postojećih, a prvo na redu je postrojenje u kojem se glomazni otpad izdvaja iz pristigle vode.

Bečka kanalizaciona mreža duga je 2400 kilometara. Svake sekunde u postrojenje pristigne 6400 litara otpadnih voda. Svakoga dana u postrojenju nastane 15 tona otpada.