POKRENUT NAJAVLJENI PROJEKT
Kako javlja Zg-magazin, u petak su na Donjoj stanici stare žičare Sljeme u Bliznecu, u nazočnosti gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića i suradnika, započeli radovi na rušenju postojeće trase žičare Sljeme. Investicija, koja obuhvaća uklanjanje stare žičare i čišćenje koridora za novu žičaru, iznosi oko 4,5 milijuna kuna, a završetak radova planiran je 15. lipnja ove godine.

– Stara žičara je puštena u promet prije 54 godine. Imala je 90 kabina u kojoj je stalo po četiri putnika. Uz brzinu kretanja 3 m/s prevozila je 450 osoba u jednom satu. Nova žičara, koja bi u cijelosti trebala biti gotova do kraja 2018., imat će 84 najmodernijom tehnologijom opremljene kabine, s kapacitetom od 10 osoba i brzinom kretanja 6 m/s prevozit će 1500 ljudi na sat«, rekao je zagrebački gradonačelnik, dodavši kako će se za dva do tri tjedna raspisat natječaj za opremu koja će vrijediti između 15 i 17 milijuna eura – kazao je ovom prigodom zagrebački gradonačelnik.

Nova žičara prometovat će duž cijele postojeće trase stare žičare, uz pravocrtno produljenje trase do polazne postaje na lokaciji Dolje.

Izgradnja nove žičare, navode na Zg-magazinu, odvijat će se u četiri faze. Rekonstrukcijom pruge Mihaljevac – Dolje, u četvrtak je započela prva faza izgradnje, druga faza – rušenje postojeće žičare započela je u petak, treća obuhvaća izgradnju žičare s međustanicom na Brestovcu, a četvrta izmjenu prostornog plana od posljednje stanice na Sljemenu do Vidikovca.