U komercijalnom turističkom smještaju u oktobru je boravilo tek 17 posto broja turista iz istog lanjskog mjeseca, dok su noćenja bila na razini od 20 posto, čime se listopad svrstao među najlošije turističke mjesece u ovoj pandemijskoj godini, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Takvi minusi u odnosu na oktobar 2019. u komercijalnom smještaju su posljedica pandemije koronavirusa, porasta broja zaraza i ograničenja putovanja diljem svijeta, a konkretno znače i da je u te objekte u oktobru ove godine došlo 184,5 hiljada turista, koji su ostvarili 618 hiljada noćenja. Te brojke znače i pad dolazaka turista za 82,8 posto i pad noćenja za 79,9 posto u odnosu naioktobar 2019. godine.

Drugi val pandemije covida-19 tako se na turističke fizičke pokazatelje odražava izrazitijim padom i dolazaka i noćenja. Veće stope pada od listopadskih, naime, zabilježene u aprilu i maju (pad noćenja od oko 97 odnosno 99 posto), a izrazitiji je pad zabilježen i u martu (pad noćenja za oko 70 posto).

Najviše bilo Nijemaca

Po podacima DZS-a, većinu noćenja u oktobru ostvarili su strani turisti, 406,8 hiljada noćenja, što je pad u odnosu na lanjski oktobar od 85 posto.

Još slabiji rezultat komercijalni smještaj u listopadu je imao s dolascima stranih turista – došlo ih je čak 90 posto manje nego u istom mjesecu 2019. godine, ili njih 88,8 hiljada.

Time ih je došlo i manje od domaćih turista, što je također rijetkost među svim mjesecima ove godine. Uz to, domaći turisti bilježe i manje postotne padove. Naime, domaćih je turista bilo 95,8 hiljada, ili 47,3 posto manje nego u lanjskom oktobru, a nešto manji pad, od 45,4 posto, ostvarili su s 211 hiljada noćenja u komercijalnim objektima.

Među strancima, Nijemci su opet bili najvjerniji turisti – ostavili su 131 hiljadu, ili 32,2 posto ukupnih stranih noćenja u komercijalnim smještajnim objektima, odnosno prosječno su u oktobru ostvarivali 7,2 noćenja po dolasku.

Iza njih, ali sa znatno manjim udjelima u ukupnim noćenjima, od oko 8 posto na niže, slijede turisti iz SAD-a, Slovenije, Austrije, Poljske, Francuske, Češke i Italije, pri čemu su svi imali pad i dolazaka i noćenja u odnosu na oktobar 2019.