Crna Gora je posredstvom Nacionalne turističke organizacije i Turističke organizacije opštine Budva pozvala Bosance i Hercegovce da ovogodišnji odmor provedu u toj zemlji.

Na promociji crnogorske turističke ponude za 2021., upriličenoj danas u Sarajevu, predstavnici navedene nacionalne asocijacije poručili su da bosanskohercegovačkim turistima treba samo lična karta ili pasoš za ulazak u Crnu Goru. Ne treba da prilažu potvrde o testiranju na koronavirus niti potvrde o vakcinisanju protiv COVID-a 19.

Cijene smještaja bit će niže oko 10 do 15 % u odnosu na one iz 2019. godine, a za ture s vodičima i do 20 posto, rekla je direktorica crnogorske turističke organizacije Ana Tripković Marković.

U Crnoj Gori je objavljen set zdravstvenih protokola, pa gosti mogu računati na poštivanje epidemioloških mjera, odnosno domaćini će učiniti sve da turisti u smještajnim kapacitetima budu u što sigurnijim uvjetima, poručila je također direktorica.

Ona je dodala da je 2010. godine zabiježeno oko 100.000 dolazaka iz Bosne i Hercegovine, a 2019. duplo više.

I prošle godine, obilježene pandemijom COVID-a 19, dolazak Bosanaca i Hercegovaca na crnogorsku rivijeru bio je iznad očekivanja, rekla je također direktorica.

Ona naglašava da će crnogorska turistička organizacija, sa srodnom organizacijom Kantona Sarajevo raditi na zajedničkom nastupu na dalekim tržištima.

Maja Liješević iz Turističke organizacije opštine Budva ističe da je današnji boravak crnogorskih turističkih poslenika u Sarajevu upriličen iz više razloga.

Došlo je vrijeme kad, nadamo se, možemo da putujemo, srećemo se, grlimo i ljubimo. Dobrodošli u Crnu Goru – poručila je Liješević Bosancima i Hercegovcima.

Promociji ovogodišnje crnogorske turističke sezone u Sarajevu, osim predstavnika Ambasade Crne Gore u Bosni i Hercegovini, prisustvovali su i turističke organizacije crnogorskih gradova  Budve, Pljevalja, Podgorice, Ulcinja, Bara i Kotora, kao i predstavnici budvanske turističke privrede – hotelske grupacije Budvanska rivijera i „Montenegro stars hotels group“.

U ime domaćina, prisustvovali su predstavnici Turističke organizacije Kantona Sarajevo, sarajevske općine Stari Grad, bosanskohercegovačkih turističkih organizacija i brojne novinarske ekipe čiji su pojedinci žrijebanjem nagrađeni boravkom od dva, tri ili pet dana u nekom od hotela na crnogorskoj rivijeri.