Zimska turistička sezona 2020/2021. danas je zvanično otvorena na Bjelašnici.

Ove godine zbog epidemiološke situacije nije organizovana velika manifestacija otvorenja, a nekolicina građana odlučila je poraniti i uživati na jutarnjem suncu, svježem zraku, ali i besplatnom skijanju koje je omogućeno kao zamjena za tradicionalnu manifestaciju otvorenja.

Kako javlja naš fotoreporter, za sada na liftovima i stazama nema velikih gužvi. Osim toga, skijaši su pohvalili staze i istakli kako uživaju u prvim spustovima ove sezone, ali da ipak treba biti pažljiviji na samom kraju staze gdje je sniježni sloj znatno “tanji”.

Radno vrijeme ski-centra će biti od 8:00 do 16:00 sati i noćno skijanje od 18:30 do 21:00 sat za određene dane.

Posjetioci koji ne skijaju mogu uživati u panoramskom razgledanju Bjelašnice na šestosjednoj žičari, gastro ugostiteljskoj ponudi, sankalištu i čistom zraku.

“Sistem za vještačko osnježavanje staza na Bjelašnici obogaćen je sa novih 10 topova za pravljenje snijega, uz postojećih 36 funkcionalnih topova. Nadograđenim sistemom za osnježavanje, čija je izvedba realizirana ove godine, pokriveno je dodatnih 1.407,1 metara staze na kojoj će skijaši imati priliku uživati ove sezone”, naveli su iz ZOI’84.

U saradnji sa Gorskom Službom spašavanja stanica Sarajevo posebna pažnja se obratila na sigurnost korisnika usluga. Sve skijaše na terenu očekuje ekipa spasilaca GSS i pet COVID redara KJP ZOI 84 OCS doo Sarajevo koji se brinu za lagodan boravak na skijalištu.

“Molimo sve posjetioce da se pridržavaju mjera harmoniziranih sa trenutnom epidemiološkom situacijom u Kantonu Sarajevo”, saopćeno je.